Stalo by se tak v případě, že teplárny neobdrží dostatečné přidané hodnoty a promítnou množství emisních povolenek, zvýší se sazba daně za dopady ekologické daňové reformy. „Je to mezní výpočet, který nastane v případě, že by všechny faktory ovlivňující cenu dopadly negativně,“ řekl Pavel Kaufmann z teplárenského sdružení. „Jsou to jen spekulativní odhady a skutečnost bude jiná,“ uvedla Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Povolenky nebudou

Pro období let 2008 až 2012 dostalo Česko emisní povolenky na celkový objem 86,8 milionu tun CO2. Ministerstvo dalo část povolenek i teplárnám, ty však chtějí více. Jak ale Deníku potvrdil důvěryhodný zdroj obeznámený s vyjednáváním, k navýšení množství povolenek pro teplárny nejspíše nedojde. Zvýšení cen tepla tak bude v příštích letech reálnější. Kvůli konci výjimky od EU a nutnosti zavést ekologickou daň by mělo dojít ke zdražení pro domácnosti, které pro dálkové vytápění využívají teplo vyráběné jen z uhlí a koksu a nikoliv z kogenerace – společné výroby elektřiny a tepla.

„U kotelen, které nemají kogeneraci, dojde pravděpodobně ke zdražení tepla,“ potvrdila Deníku Jarmila Zimmermannová z odboru environmentální energetiky ministerstva životního prostředí. Takových kotelen je ale v Česku velmi málo. Větší problém by podle odhadů tepláren mohl nastat u dálkového vytápění zemním plynem, protože většina takzvaných blokových kotelen, které najednou vytápějí více domů, nemá systém kogenerace.

„U nich by mělo jít o roce 2008 navýšení o necelých 600 korun pro domácnost,“ odhaduje vývoj v Kaufamann. Definitivní potvrzení změn v cenách tepla přinesou až zákony, které v rámci vládního reformního balíčku v srpnu projedná sněmovna.