Teploty v nižších polohách se často dostaly na 30 až 33 stupňů Celsia a to zejména v západní polovině Čech a v Polabí. Praha - Karlov je jedinou stanicí, která překonala 34 stupňů, třiatřicítka ale padla na necelé desítce míst ČR. Zaznamenali ji třeba v Teplicích, Doksanech, Brně - Žabovřeskách, Brandýse nad Labem nebo v Dobřichovicích.

Dnešních 33,6 stupně Celsia v pražském Klementinu překonalo dosavadní rekord 31,9 stupně, který platil z let 1946, 1950 a 2003, řekl ČTK zdejší teplotní pozorovatel. Klementinum je nejstarší česká meteorologická stanice.

Na mnoha místech meteorologové naměřili teploty nad 32 stupňů Celsia, řekl Dvořák, a na všech stanicích včetně horských vrcholů podle něj teplota vystoupala nad 20 stupňů. Nejchladněji dnes bylo na krkonošské Luční boudě, a to 20,8 stupně Celsia. Na Sněžce naměřili 23 stupňů, na beskydské Lysé hoře 22,3 stupně a na šumavském Churáňově 25,6 stupně Celsia.

Svátek dnes slaví svatý Medard a známá pranostika praví, že "Medardova kápě, 40 dní kape". Podle Dvořáka to ale neznamená, že nyní nebude 40 dní pršet. "Je to pranostika, která vychází z dlouhodobých statistik, podle nichž k nám v tomto období přichází chladnější vzduch s dešti. V nejbližších dnech ho nečekáme, ale počasí se může změnit," dodal.

Meteorologové v sobotu vydali výstrahu před vysokými teplotami nad 30 stupňů Celsia. V Čechách platí ode dneška do úterý, zejména na východě republiky budou velká vedra i ve středu.

Podrobnou předpověď počasí čtěte zde.