Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold upřesnil, že se změny projeví už od prvního července v elektronických testech. „Doplníme otázky v aplikaci eTesty, která se používá při závěrečné zkoušce z předpisů o provozu na pozemních komunikacích,“ uvedl.

Instruktoři autoškol se změn neobávají. „Výuku doplnění otázek neohrozí. Jde o to, jak budeme teorii učit. Určitě se to ale neprojeví na ceně kurzu,“ řekl vedoucí brněnské autoškoly Pelikán Roman Provazník.
Otázek pro testy autoškol existuje celkem asi tisíc sto. Aktivně se jich ale využívá vždy jen něco mezi osmi a devíti sty. Nové otázky doplní jejich základní zásobník.

Nehoda kamionu na dálnici D2 na 19. kilometru ve směru na Bratislavu. Odklízení následků trvalo několik hodin, úsek dálnice mezi Blučinou a Hustopečemi byl po tu dobu uzavřený.
Převrácený kamion zablokoval dálnici na Bratislavu na devět hodin

Žáci autoškoly se změn podle instruktorů bojí. „Lidé se zbytečně děsí, proto mají autoškoly ve městech tak malou úspěšnost. Místo aby se věnovali řízení, přemýšlí nad tím jak těžká závěrečná zkouška bude,“ zamyslel se nad budoucími řidiči Provazník.

Změny otázek ovlivní nejen řidiče osobních aut, ale i motorkáře. „V případě skupiny B doplníme otázky, které zatím v eTestech nebyly. U motocyklů to budou otázky k praktickým znalostem,“ dodal Neřold.

Výměna řidičáku

Další novinkou platnou od prvního července, která se týká řidičských průkazů, je možnost požádat o jejich výměnu na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. „Doposud bylo nutné vyřizovat veškeré náležitosti na úřadě v místě trvalého bydliště. To od července nebude platit. Zjednoduší se tak administrativa,“ doplnil Neřold.

Řidiči, kteří si budou muset průkaz vyměnit, tuto možnost vítají. „Dřív jsem musel jezdit přes půl republiky, abych si vyměnil řidičák. Takhle to budu moci řešit z místa. Ušetřím čas,“ pochvaloval si zprávu Michal Mlynář z Vysokého Mýta, který v Brně bydlí a pracuje, trvalé bydliště ve městě ale nemá.

Kouř z automobilů. Ilustrační foto.
Bezpečně i v noci. V Brně vznikla první učebnice jízdy autem za tmy