Centrum CETA prozkoumalo dostupné ekonomické a sociologické studie. Podle výsledků stanovilo 13 ohrožených skupin "neviditelných". Společnost Ipsos pak vedla rozhovory s lidmi z každé skupiny. Výsledkem jsou doporučení pro osoby ve složitější situaci, firmy a stát.

Mezi "neviditelné" podle autorů patří studenti z chudých rodin, samoživitelky, mladé rodiny s dětmi, pracovníci v šedé ekonomice, nedobrovolně nezaměstnaní nad 50 let, postižení, chudé domácnosti, veteráni, farmáři, pracovníci neziskových organizací, senioři, menšiny a malí podnikatelé. Podle psychoterapeutky Kateřiny Brikciové lidé zažívají kvůli své náročnější situaci obavy, stres i frustrace.

"Naštvanost se může projevit ve volbách. Ovlivní to nás všechny. Téma (těchto lidí) je důležité nejen ve volebním roce. Politici by se mu měli věnovat celý volební cyklus," uvedl ředitel pro výzkum CETA Aleš Rod.

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří na schůzi Sněmovny k návrhu části opozice na vyslovení nedůvěry menšinové vládě ANO a ČSSD
Plnila vláda, co slíbila mladým? Podívejte se na inventuru bod po bodu

Jednou ze skupin jsou mladé rodiny s malými dětmi. Lidé často kvůli neplánovanému narození potomků nedokončili školu, nestihli vybudovat kariéru, nemají dost peněz a berou podřadnější i nejistou práci, popsal Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

Podle výsledných doporučení by mladé domácnosti v potížích měly víc využívat sdílení věcí, komunitní služby či nábytkové banky. Stát by měl podporovat péči o předškolní děti, vzdělávání rodičů, otcovskou dovolenou, flexibilní práci i neziskové organizace, které poskytují pomoc. Řešit by měl také bytovou krizi a poskytovat by měl podporu adresněji. Zaměstnavatelé by zas měli podpořit pracovníka při získání kvalifikace, nabízet flexibilní práci či zprostředkovat hlídání nebo kroužky, shrnul Kruliš.

Informace k dalším čtyřem skupinám chtějí organizátoři představit postupně do poloviny srpna. Ke své kampani připravili i videa a web. Spolupracovat chtějí s neziskovými organizacemi, které se na pomoc ohroženým lidem zaměřují.