Muzejní noc se v Praze konala potřinácté, letošními nováčky jsou Český rozhlas, kde lidé stáli frontu vedoucí až ven na Vinohradskou třídu, galerie v sídle Akademie věd na Národní třídě, Národní památník hrdinů heydrichiády, jejichž oběť si Češi budou připomínat za týden, nebo sídlo Karlovy univerzity v Karolinu.

Zaplněné byly speciální autobusové linky, které jezdily mezi jednotlivými objekty. Po Praze ale chodily i pěší dvojice či skupinky a orientovaly se buď podle velké mapy nebo s telefonem v ruce, do něhož si lidé stáhli mobilní aplikaci a vytvořili si seznam návštěv dle svého výběru. K oficiálně zapojeným institucím se připojila některá zařízení sama, například pohostinství, které za účelem účasti na muzejní noci vystavilo v lokále několik obrazů, a stala se tak z něj galerie.

Zájem o univerzitní pracoviště

Velký zájem je tradičně kromě známých galerií a muzeí také o pracoviště univerzity. Padesátimetrová fronta se kolem 21:00 táhla před Anatomickým muzeem, které spravuje 1. lékařská fakulta UK a které není běžně často otevřené. V muzeu lidé mohli vidět mnoho světově ojedinělých exponátů, například kostry primátů či vačnatců, kostry a lebky obratlovců i soubor historických anatomických nástrojů. Zavřené ale letos zůstalo neméně unikátní Hrdličkovo antropologické muzeum sídlící za rohem, kam lidé dnes ze zvyku také chodili, byť na programu nebylo.

Muzea se nacházejí poblíž nemocnic na Karlově náměstí, nedaleko v ulici Ke Karlovu sídlí Muzeum Antonína Dvořáka. I když možná patří k málo známým muzeím, bylo dnes také zcela zaplněné, lidé čekali na prohlídku a poslouchali přitom Dvořákovy skladby v živém provedení studentů Pražské konzervatoře, později v noci v podání kvinteta ČAJ. V muzeu se zpívaly Dvořákovy věhlasné Moravské dvojzpěvy a na zahradě byly dílny zaměřené na poznávání not i výrobu hudebních nástrojů.

Molekulární bar byl otevřen

Přírodovědecká fakulta UK na Albertově zpřístupnila Geografickou knihovnu a Chlupáčovo muzeum historie Země, které představuje paleontologické sbírky. Dnes nabízelo třeba přednášky o tom, jak se někdy ve sci-fi filmech pracuje s přírodními zákony, nebo molekulární bar.

Přírodovědecká fakulta otevřela také Mineralogické muzeum, třeba pro ty, kterým chybí oblíbené expozice minerálů v Národním muzeu, jehož hlavní budova je prázdná kvůli rekonstrukci a muzejní noci se neúčastní. Otevřelo ale vedle Dvořákova muzea také České muzeum hudby, Muzeum Bedřicha Smetany, Náprstkovo muzeum, Národopisné muzeum v Kinského zahradě či památník na Vítkově.

Čtěte také: Kostely v Praze a okolí v noci navštívilo přes 100 tisíc lidí