Jeho práce mezi věřícími i ateisty, studenty a potřebnými, snaha 
o mezináboženský dialog a teologické dílo ve středu došly mimořádného ocenění. Jako čtvrtý Čech 

v historii obdržel čestný doktorát Oxfordské univerzity. Před ním ho získali prezidenti Masaryk, Beneš a Havel. Halíkovy knihy byly přeloženy do čtrnácti jazyků včetně čínštiny, jeho přednášky znají posluchači celého světa.

„Máme být na co pyšní," řekl Deníku ministr kultury Daniel Herman, který se slavnostního ceremoniálu 
v Scheldonian Theatre 
v Oxfordu zúčastnil. „I kdybych tady nebyl jako člen vlády, který je odpovědný za duchovní kulturu, byl bych tu rád jako přítel vyznamenaného profesora Halíka, jehož celoživotního díla smíření mezi kulturami, národy a náboženstvími si velmi vážím," uvedl lidovecký ministr. Mezi Halíkovými hosty byl i kardinál Miloslav Vlk, jenž pobývá 
v Anglii už několik dní.

ZÁKAZ KANDIDATURY? NESMYSL

Teolog Tomáš Halík převzal čestný doktorát Oxfordské univerzity z rukou kancléře lorda Chrise Pattona. Stal se čtvrtým Čechem, jemuž se této cti dostalo. Jako významná katolická autorita Deníku potvrdil, že pokud se kněz chce dát na politickou dráhu, musí žádat Vatikán o svolení. „Byl jsem u toho, když byl v takové situaci Petr Piťha nominovaný na ministra školství. Vatikán mu politickou dráhu bezodkladně povolil. V případě profesora Halíka to ale není aktuální. Nikam nekandiduje." Prezident Miloš Zeman v úterý totiž sdělil, že „jednomu katolickému knězi, který chtěl kandidovat na prezidenta, to církevní autority zakázaly". Halík to označil za nesmysl.

Společně s profesorem Univerzity Karlovy Tomášem Halíkem bylo včera dekorováno čestným doktorátem dalších devět osobností, například nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman, oscarový španělský režisér Pedro Almodóvar nebo slavný designér Applu sir Jonathan Ive. Halík má titul nejvyšší hodnoty – Doctor of Divinity – neboť teologie patří k nejstarším oxfordským disciplínám.

„Děkan Harrisovy koleje mě informoval, že za 26 let, kdy je ve funkci, ještě nikdo z jeho fakulty neobdržel čestný doktorát, až teď Tomáš Halík," prozradil Deníku Luděk Sekyra, který předloni v Oxfordu otevřel studentské centrum, v němž je posluchárna Tomáše Halíka. Podle něj žijeme v prostředí plném politického cynismu, xenofobního populismu a přízemního nacionalismu, přičemž absence morálních autorit je obecnější jevem.

„Je dobře, že nám nejslavnější britská univerzita připomněla, že naše země jednu skutečnou osobnost světového formátu má," míní Sekyra.

Ministr Herman, který se kvůli akci v Oxfordu omluvil z jednání vlády, soudí, že kdyby to okolnosti dovolily, byl by tu rád i premiér Sobotka. „Jak jsem ho za tři roky poznal, dokáže význam takové události docenit," dodal Daniel Herman.