"Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání," napsal Petříček v textové zprávě. Prezident Miloš Zeman dnes řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že nebude oddalovat Petříčkovo odvolání, navrhne-li ho premiér Andrej Babiš (ANO). Podle informací ČTK má záměr v pondělí oznámit Hamáček na tiskové konferenci, vlastní výměna v čele resortu se má uskutečnit až v dalších dnech.

Předsedsa České strany sociálně demokratické (ČSSD) Jan Hamáček na on-line sjezdu strany,
Sjezd ČSSD skončil. Hamáček poděkoval za silný mandát

Zeman o změnu v čele diplomacie usiluje dlouhodobě. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Hamáček: Nikomu nedávám "bianco šek" 


Poslanec Birke je podle dnešního Zemanova vyjádření mnohem zkušenější než starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD), kterého Zeman v roce 2019 odmítl ministrem kultury jmenovat. Šmarda se nakonec nominace vzdal a novým šéfem resortu se stal Zaorálek. Ten dřív řídil i ministerstvo zahraničí.

Volební model Kantar - březen 2021
Náskok koalice Pirátů a STAN se ztenčil. ČSSD by zůstala mimo sněmovnu

Petříček v pátek neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Hamáčkovi. Hamáček poté uvedl, že žádnému ministrovi nedává "bianco šek" až do sněmovních voleb. Petříček poté novinářům řekl, že s vicepremiérem Hamáčkem nehovořil o spekulacích ohledně svého konce ve funkci. Dodal, že na funkci nelpí. S Hamáčkem se sešel až dnes.