Další funkční období by Zimovi mělo začít v únoru 2018, ve funkci ho ještě bude muset potvrdit prezident. Školu povede do roku 2022.

"Vnímám 51 hlasů, které jsem získal, jako velmi silnou důvěru pro mě a mé nejbližší spolupracovníky, abychom pokračovali v tom, co jsme započali," řekl Zima novinářům po volbě. Předpokládá, že v týmu jeho spolupracovníků zůstanou stejní prorektoři a prorektorky jako dosud, když s budoucí spoluprací už jich podle něj souhlasilo šest z devíti.

Jako nejdůležitější krok ve svém dalším funkčním období vidí Zima snahu o další navyšování rozpočtu vysokých škol. Doufá, že nově vytvořená vláda po volbách do Sněmovny schválí již vyjednaný růst rozpočtu na příští rok. Chtěl by také prohloubit spolupráci s významnými zahraničními partnery, jako jsou univerzity v Ženevě nebo Curychu.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Nejstarší česká univerzita dnes volí nového rektora

V následujícím období čeká Zimu i nastartování nové struktury studijních oborů v souvislosti s novelou vysokoškolského zákona a novým nastavením procesu akreditací. Akreditace u stávajících studijních programů a oborů budou končit v rozmezí let 2019 až 2024. Minulý týden univerzita jako první vysoká škola požádala o institucionální akreditaci.

Staronový rektor by se měl zabývat také výstavbou dvou velkých vědeckých center na Albertově. Biocentrum a Globcentrum by se měly začít stavět v roce 2020. Očekávat se od něj bude zřejmě i aktivní přístup ve vysokoškolské a vědní politice, když již nyní se Zima podílel na vyjednávání s vládou o rozpočtu vysokých škol.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Kandidáti na prezidenta budou sbírat své podpisy na univerzitě Karlově

Zima patří mezi kritiky prezidenta Miloše Zemana. Spolu s dalšími rektory se v minulých letech odmítal zúčastnit 28. října předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Jako rektorovi se mu nelíbilo, že Zeman nepozval na slavnost rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory. Letos se Zima oslav 28. října nezúčastní z důvodu cesty do zahraničí. Ostatní rektoři se podle něj rozhodnou podle toho, zda budou na Hrad pozváni všichni rektoři veřejných vysokých škol.

Na UK loni studovalo zhruba 49 000 studentů a měla asi 11 400 zaměstnanců.

Letos na podzim se už konaly rektorské volby na několika dalších vysokých školách. Nového rektora si v uplynulých týdnech zvolily třeba Česká zemědělská univerzita, Vysoká škola ekonomická v Praze, olomoucká Univerzita Palackého či brněnská Mendelova univerzita. Příští týden čekají volby České vysoké učení technické v Praze a v prosinci Akademii výtvarných umění.