Situace po sněmovních volbách se vyvíjí neústavně a potřeba je silný politický kandidát, řekl dnes Topolánek České televizi.

"Bylo to emocionální rozhodnutí s tím, jak se situace vyvíjí po volbách, jakým způsobem se vyvíjí vlastně neústavně, jakým způsobem je to přátelství mezi Hradním a Čapím lidem pevné a stvrzené i nestandardními kroky," uvedl Topolánek.

Zemanovi je v této souvislosti vytýkáno to, že by byl ochoten nechat Babišův menšinový kabinet vládnout bez důvěry Sněmovny, což experti i většina politiků označila za neústavní.

Mirek Topolánek.
Expremiér Topolánek se pokusí o Hrad, Pospíšil to vzdal

Někdejší předseda vlády také uvedl, že mezi uchazeči o prezidentskou funkci chybí "silný politický kandidát, který nepochybně tu funkci zvládne". Řekl, že se rozhodl v duchu rčení "jestliže můžu, tak musím".

Topolánek uvedl, že nebude kandidovat za nějaký subjekt nebo s podporou nějakého subjektu. Podpisy pro prezidentskou nominaci chce najít mezi členy pěti senátorských klubů včetně ODS. "Jeden z těch pěti klubů, který mi poskytne hlasy, je senátorský klub ODS, zdaleka ne všichni. Dneska už nejsem členem ODS, se všemi jsem se nerozešel úplně v dobrém," vysvětlil.

Kateřina Perknerová.
Glosa Kateřiny Perknerové: Topolánek útočí

O senátorskou, nikoli poslaneckou nominaci požádal Topolánek kvůli tomu, že v Senát svou dráhu ve vrcholné politice začínal v roce 1996 jako tehdy nejmladší člen horní komory. "Je to moje mateřská škola politiky," uvedl.

Topolánek pro úspěšnou nominaci potřebuje do úterního odpoledne, kdy lhůta pro odevzdávání prezidentských přihlášek končí, získat hlasy nejméně deseti senátorů. V Senátu je šest klubů včetně šestičlenného klubu ANO. Podpisy asi těžko získá z frakce vedené předsedou Strany práv občanů Janem Velebou, která je nakloněna Zemanovi. Snazší by to měl nejen u ODS, ale i u ČSSD, lidovců a Starostů.

Jiří Drahoš.
Kandidáti na Hrad nechtějí nikoho připomínat. Drahoš: Nebylo by to fér