Kuchařky připustily, že část lasagní nemusela vypadat zrovna vzhledně. Došlo těsto a musely sáhnout po jiném, z něhož nevzešly lasagne, jak se patří.

Pokud jsou strávníci nespokojeni s jídlem ve školních vývařovnách, mohou se obrátit na hygieniky. Ti vloni zkontrolovali i jídelnu v Olo-mouci-Hejčíně. „Objednali jsme si pokrm pod názvem „Lasagne po Italsku", a nestačili jsme se divit," kritizovali studenti středeční volbu.

V jídelně v Olomouci-Hejčíně mohou strávníci volit menu ze tří jídel. Lasagne ten den soupeřily s krůtím prsem na rozmarýnu s dušenou rýží a kuřecím masem po zahradnicku s bramborem. „Pokrm, který nám byl naservírován, by žádný rodič svému dítěti nepřipravil. Zajímalo by nás, zda-li by jídlo zvládly zkonzumovat samy paní kuchařky," zlobili se gymnazisté. Stížnost neposlali anonymně. Redakce však slíbila, že jméno odesílatele nezveřejní.

Nepodařený oběd?

Podle vedení jídelny si na žádné ze středečních hlavních jídel nikdo ze strávníků nestěžoval.

„Ani při výdeji jídla jsme nezaznamenali nespokojenost. Na gymnáziu máme knihu přání a stížností, tak prověříme, jestli tam studenti nepřipsali nějakou poznámku," uvedla Alena Procházková, zástupkyně vedoucí školní jídelny.

Lasagne po italsku ze školní jídelny Gymnázia Hejčín

Nad rozezlením studentů zpočátku kroutila hlavou i hlavní kuchařka Marie Menčíková: „Že by se nám tento oběd úplně nepodařil? Pokud vím, lasagne si chodili i přidávat. Netuším, co se studentům nelíbilo. Že to nevypadalo jako lasagne?" Poté však dodala, že část lasagní byla připravena z těsta od jiného dodavatele.

„To je zřejmě ten problém. Byl to velký plát, který se musel krájet a šťáva se mohla vylít. Doposud jsme používali pouze malé pláty. Výsledek tedy mohl vypadat jinak, než byli studenti zvyklí. Ale omáčka byla úplně stejná," vysvětlovala komplikaci hlavní kuchařka, která osobně jídlo na talíře neservírovala.

Hygiena: na lasagne to nevypadá

Lasagne po italsku, přesněji pokrm, který studenti hejčínského gymnázia vyfotili, na první pohled zaskočil i Hanu Kabátovou, vedoucí Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje. „Je těžké se k tomu vyjadřovat. Z fotky vidím nějakou omáčku, což se na lasagne nedává. To vůbec nevypadá jako lasagne. Ke kvalitě se nebudu vyjadřovat, z fotografie nic relevantního nevyčtu," komentovala.

Hygieně si na středeční oběd z hejčínské vývařovny nikdo nestěžoval. „Letos jsme z této ani jiné školní jídelny v Olomouci nedostali žádný podnět," sdělila Kabátová.

V případě stížnosti odebere hygiena ve školní vývařovně několik obědů a v laboratoři je vyhodnotí. Takový rozbor provedla v hejčínské kuchyni naposledy vloni v listopadu. „Odebrali jsme sedm obědů a provedli analýzu celkem 29 vzorků," popisovala Hana Kabátová. U každého jídla hygienici analyzovali čtyři složky za ty se považuje například houskový knedlík, omáčka, ale také nápoj. „Jídla jsme hodnotili po smyslové stránce. Jako jakostně horší jsme tehdy označili tři vzorky," uvedla.

To znamená, že z jídel servírovaných během jednoho týdne ve školní jídelně se hygienikům vzhledově nebo chuťově nezdály například brambory, omáčka k masu a salát. „Něco mohlo být například přesolené," doplnila Kabátová s tím, že rozhodně nešlo o nějaké zdravotní riziko.