Manželé, kteří při nehodě přišli o syna, mají podle rozsudku od Knappa dostat každý 240 tisíc korun. Knapp jim také musí uhradit náklady řízení a soudní poplatek, který činí téměř 20 tisíc korun.

Manželé přitom původně od Knappa žádali každý jeden a půl milionu korun. Žalovali i bývalého majitele zkrachovalé dopravní firmy LSK autobusy Milana Jurštáka. Po něm chtěli každý 55 500 korun. Jako jediní žádali odškodnění i od řidiče autobusu Pavla Krbce, který si za nehodu odpykává osmiletý trest. Od něj chtěli každý 300 tisíc korun.

Neuspěli se všemi požadavky

Podle soudu nese odpovědnost za jejich nemajetkovou újmu a neoprávněný zásah do osobních práv jen Knapp. Krbec byl podle soudu sice původcem události, nehodu způsobil, ale byl zaměstnancem Jurštákovy firmy. A protože tato společnost už neexistuje, nemůže mít v dané věci žádná práva a povinnosti. „Máte právo na zadostiučinění, žádná částka ale nemůže vynahradit vaši ztrátu. Ztráta dítěte je nejhorší událostí, která může rodiče potkat. Přiznaná částka nepředstavuje hodnotu lidského života, ale je náhradou nemajetkové újmy,“ uvedl samosoudce Martin Šebek.

Podle otce zemřelého mladíka je přiznaná částka přiměřená. „ S ohledem na žaloby ostatních pozůstalých zřejmě není možné přiznání vyššího odškodnění. Nejde nám o peníze ale o jejich potrestání za zabití našeho syna,“ řekl muž.

Majitel cestovky k soudu nepřišel

Přiznání odškodnění se dočkala i žena, která při nehodě přišla o dceru. Knappa žalovala o 200 tisíc korun a žádala i omluvu. Soud ženě částku přiznal. Knapp jí musí kromě peněz poslat i omluvný dopis. Zaplatit musí i náklady řízení a soudní poplatek ve výši čtyři a půl tisíce korun. Zástupce žalovaného majitele cestovní kanceláře Eduarda Knappa se k soudu nedostavil.

Stejně jako v úterý rozhodl krajský soud před nedávnem i další čtyři případy. Se svými žalobami proti Knappovi uspělo celkem šest pozůstalých. Musí jim zaplatit dohromady 800.000 korun. I s včerejšími rozsudky tak musí Knapp na odškodnění vyplatit celkem 1,480.000 korun. Ani jedno ze šestice rozhodnutí ale zatím nenabylo právní moci.

Tragická nehoda se stala 8. března 2003. Autobus jedoucí z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel do protisměru, převrátil se a spadl ze srázu. Střecha se při pádu zcela odtrhla. Na místě zahynulo 17 lidí, další dva po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie později. Autobus převážel převážně mladé lidi z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, vraceli se z Alp. Pobyt organizovala cestovní kancelář Vlna.