„Podnět jsme dostali 10. října. Vyhodnotili jsme ho jako oprávněný a máme vážné podezření, že došlo k porušení zákona,“ řekla Deníku mluvčí ÚOOU Hana Štěpánková. Kontrola by se v nemocnici měla objevit co nejdříve.

O co vlastně jde? Stížnost podala Radka Chovancová z Třebíče. Ta na začátku letošního roku zažila šok, když si koupila dětskou kaši, kde objevila plesnivé hroudy. Její teprve půlroční syn Štěpán se po požití kaše ocitl v nemocnici. Celý případ skončil tím, že hroudy, které nechala Chovancová podrobit kontrole, se někde ztratily. Výrobcem kaše je firma Nutricia. Ta také měla požádat nemocnici o lékařskou zprávu malého Štěpánka.

„V té zprávě nebyla prokázána příčinná souvislost s kaší a onemocněním mého syna. Přišlo mi strašně divné, že diagnóza ve zprávě pro firmu Nutricia zněla na zánět nosohltanu. Ten sice měl, ale v jiném období. Kvůli tomu určitě neležel na oddělení JIP. Naopak zpráva z JIP zněla na otravu cizí látkou,“ vysvětlila Radka Chovancová.

Ta pak pátrala po tom, jak se firma bez jejího souhlasu dostala k tak zkreslené zprávě, kterou firma využila ve svůj prospěch. Zjistila, že ji vystavil dnes již bývalý primář dětského oddělní Jan Kozák. „Přiznal se mi, že ji okopíroval. Neměl naši plnou moc ani jiný souhlas. Navíc mi velmi arogantně řekl, že devadesát procent lidí s průjmem lékaře nevyhledá. To mě u takového odborníka za jakého je považován udivilo, protože pro čtyřměsíční dítě může být průjem i smrtelný,“ upozornila na chování primáře Kozáka Radka Chovancová.

„Jde o velice široký problém, který se nemocnice týká jen z malé části. Kontrolu máme naplánovanou na příští týden. Ředitele nemocnice jsme již požádali o patřičné podklady,“ řekla pro Deník vedoucí krajského odboru zdravotnictví Věra Švarcová.