Ve školní jídelně v Chrastavě to vypadá skoro jako v nóbl hotelu. Personál tu vydává jídlo ve slušivých červených rondonech. „Snažíme se, aby to u nás vypadalo a strávníkům se tu líbilo," říká vedoucí jídelny Miloslava Šírová. U výdejního pultu voní hamburská pečeně s knedlíkem, halušky se zelím a sekaný řízek s bramborem. Jenže nabídka tří jídel denně vadí České školní inspekci. „Poskytování tří druhů jídel na výběr zhoršuje plnění výživových dávek", stojí v protokolu o kontrole. Jinými slovy strávníci si ze tří jídel vyberou na co mají chuť, ale podle inspekce to není přesně to, co by měli jíst. Chutě dětí se zkrátka nedrží nutričních doporučení, která pro školní jídelny vydalo ministerstvo zdravotnictví.

„Jen se pojďte podívat, co děti vrací," ukazuje na odkládací místo Šírová. K obědu je zrovna jako polévka zeleninový vývar s bulgrem. „Vidíte, nikdo to nejí, všechny talíře s polévkou vracejí plné. Co mi je platné, že si na papíře odškrtnu, že vařím podle normativů, když to děti nejedí," zlobí se Šírová. K dojídání ale tady nikoho nenutí. Podle školní inspekce by ale měli v Chrastavě výběr jídel omezit a k tomu vymýšlet víc variací na luštěniny a jídla z ryb. „Ryby, to je katastrofa, přesně vím, jak by to dopadlo. Pár dětí je jí, ale většina odmítá. Tři jídla jsme začali vařit právě proto, aby se děti vůbec najedly a nebyly hladové. Ze tří jídel už si vybere každý. Nejsme přímořský stát, abychom tu třikrát denně nabízeli mořské produkty, pokračuje Šírová.

„Já jsem ráda, že si můžu vybrat. Vybíráme to s mam- kou přes internet. Když jsou houby, tak si je nedám… Já zase nejím ryby a čočku, mám radši brambory. Kdyby bylo jen jedno jídlo, tak nám to bude vadit," sdělují mi dvě třeťačky ve frontě na oběd.

Ani vedoucí jídelny se závěrům školní inspekce nechce příliš podrobit. „Tři jídla tu budeme vařit i nadále, nikdo mi to nemůže zakázat. Všechno jsou jenom doporučení. My jsme samostatný právní subjekt, nespadáme pod základní školu. Nikdo mi proto žádné ztráty neproplatí, musíme se tu otáčet, abychom mohli fungovat. Takže pokud bude zájem strávníků, klidně navýším počet luštěninových jídel, ale moc iluzí si o tom nedělám," říká Šírová. Jídelnu v Chrastavě vede už třicet let.

Vedení města se za školní jídelnu postavilo. Není to poprvé, co školní inspekci vadil velký výběr jídel. Podobné doporučení, aby se tu přestala vydávat tři jídla denně, vystavila inspekce i v roce 2009.

„Přijde mi neuvěřitelné, že školní inspekce řeší, kolik jídel má školní jídelna v nabídce. Když by se vařilo jen jedno, tak se sice bez problémů splní požadované normy spotřebního koše, ale děti nám půjdou domů hladové, protože většina to nebude jíst. A to nikdo neřeší," zastává se vedoucí jídelny starosta Michael Canov.

Stížnost

Ten proto poslal dopis na ministerstvo školství, ve kterém žádá ministryni Valachovou o podporu a o zachování možnosti svobodného výběru jídla ve školních jídelnách. „Považuji za skandální a do nebe volající, že někdo 26 let po revoluci chce omezovat svobodný výběr jídel bez omezení a podle chuti. To patří do společnosti totalitní a ne do moderního demokratického státu," rozčiluje se Canov.

„Jídelny, kde vaří jen jedno jídlo, mají vystaráno. Papírově splňují všechny normativy. My vaříme tři jídla, ale protože necháváme strávníky vybrat, tak jsme na tom od inspekce biti. Všechna naše jídla jsou přitom z kvalitních surovin, žádné polotovary nebo umělé náhražky. A v nabídce máme všechno, co spotřební koš doporučuje," dodává Šírová. Podle inspekce má jídelna do 15. června sdělit, jaká opatření k závěrům kontroly přijala.