"Jsme toho názoru, že občanský zákoník by v prvních letech své účinnosti neměl být novelizován. Výjimkou jsou případy nepřekonatelných praktických problémů a případy závažných legislativně-technických nedostatků," uvedlo kolegium ve svém usnesení. Ústav státu a práva toto prohlášení odeslal jak ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO), tak i jejímu legislativnímu náměstkovi Robertovi Pelikánovi, který má přípravu novely na starosti.

Nové kolegium sestává z 29 profesorů, docentů a vědeckých pracovníků právnických fakult a Akademie věd. Vedle Eliáše je mezi nimi například dlouholetá profesorka občanského práva procesního na pražské právnické fakultě Alena Winterová či expertka na rodinné právo Milana Hrušáková. Řada z členů kolegia se podílela na současné podobě civilního kodexu.

Kolegium připomnělo, že novela občanského zákoníku měla podle programového prohlášení současné vlády vyplynout teprve z analýzy uplatňování zákoníku v praxi. Ministerstvo spravedlnosti však od takové analýzy upustilo.

Novela nevychází vstříc praxi

"Nevymezujeme se proti novelizaci jako takové. Ale i proto, že většina z nás dlouhodobě působí též v praxi, dospěli jsme k závěru, že připravovaná novela praxi vstříc nevychází. Spíše směřuje k vytvoření koncepčně jiného zákoníku, a tím i k rozkolísání právní jistoty," zdůraznilo kolegium. Doplnilo, že rozsah uvažovaných změn je mimořádný.

První část zamýšlených změn již ministerstvo zveřejnilo a předalo Eliášovi k oponentuře. Návrh novely má podle ministerstva projít klasickým meziresortním připomínkovým řízením.

Náměstek Pelikán kritické hlasy už dříve odmítl. Vyzdvihl, že konečné slovo při přípravě novely má čtyřčlenná expertní komise. V té zasedá jeho matka, expertka především na obchodní právo Irena Pelikánová. Dále je v komisi předseda senátu Nejvyššího soudu Ljubomír Drápal a další odborníci na obchodní právo Ivana Štenglová a Jan Dědič.

Podle Pelikána má novela napravit nejproblematičtější pasáže nového občanského zákoníku, které působí či do budoucna mohou působit potíže lidem i justici. Náměstek také nesouhlasí s argumentem, že návrh nereaguje na poznatky z praxe.