Některé české nemocnice šidí. Nakupují léky i za polovinu ceny, než kterou naúčtují pojišťovnám. Kam „uspořené“ peníze putují, nikdo nehlídá. Deník přitom spočítal, že praktiky nemocnic by mohly zajímat i finanční správu. Státu totiž mohou na daních utíkat miliardy.

PODVODY S BONUSY

Osmdesát milionů korun. Tolik peněz navíc by mohlo přitéct do státního rozpočtu, pokud by nemocnice řádně zdanily bonusy z pěti vybraných biologických léků. Vyplývá to z výpočtu, který ve spolupráci s Deníkem pořídil expert na lékovou politiku ze společnosti Infopharm Josef Suchopár. Výpočet se týká pěti často používaných léčiv na rakovinu a revmatoidní artritidu – Humiry, Mabthery Herceptinu, Avastinu a přípravku Remicade. Vychází z toho, že se špitálům z ceny vrací až třetina původně zaplacené částky.

Střet prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě
Zeman kritizoval Sobotkovu vládu, že nedělala reformy

„Pokud by léky v tomto režimu nakoupily všechny nemocnice a pokud by zpětný bonus skutečně zatajily a nezdanily, státu by vznikla škoda ve výši 79,94 milionu korun,“ řekl Suchopár, který se při výpočtu opíral o spotřebu a ceny zveřejněné Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Ministerstvo financí ani finanční správa se ale prozatím o případné daňové úniky nezajímaly. „Kontrolní činnost v nemocnicích je na zdravotních pojišťovnách a na ministerstvu zdravotnictví jakožto zřizovateli nemocnic,“ napsal Deníku mluvčí resortu financí Jakub Vintrlík.

MINISTERSTVO RADILO, JAK DATA TAJIT

„Ztracené“ miliony doposud nezajímaly ani další úřady. Naopak. Když musely nemocnice zveřejnit ceny v registru smluv, ministerstvo zdravotnictví zakročilo. Poradilo špitálům, jak data utajit. „Odvolejte se na obchodní tajemství a ceny v dokumentech začerněte,“ vzkázal jim náměstek pro legislativu Radek Policar.

Ilustrační foto.
Kvůli vysoké ceně másla Češi sahají po levnějších a méně kvalitních variantách

Žádné nedostatky neobjevily ani pojišťovny. „Informace, které by poukazovaly na rozdíly mezi cenou účtovanou a cenou reálně uhrazenou, jsme doposud ve zveřejněných smlouvách neobjevili,“ přiznal Deníku na jaře tohoto roku mluvčí VZP Oldřich Tichý.

MŮŽE JÍT O PODVOD

O podivné praktiky špitálů už se začalo zajímat Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vyšetřovatelé si vyžádali podklady od nemocnic, ministerstva zdravotnictví i pojišťoven. „Právě pro ně píšu vyjádření,“ přiznala šéfka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová. Informaci potvrdil i náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula.

Prevence? Základem je nekouřit. Rakovina plic je třicetkrát častější u kuřáků.
Nových případů rakoviny plic by mohlo začít ubývat, tvrdí lékaři

Podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála by mohlo jít o podvod. „Pokud nemocnice využije zpětného bonusu, ale opomene o tom informovat pojišťovnu, naplňuje její jednání znaky skutkové podstaty podvodu,“ vysvětluje. Praxe běžná v řadě českých nemocnicích prodražuje i cenu léčení v dalších letech. „Pojišťovna nastavuje cenové stropy. Pokud tyto maximální ceny vykazuje většina nemocnic, berou se jako obvyklé a odvíjí se od nich předpokládané platby pro další rok,“ řekla úřednice ministerstva Lenka Poliaková.

HRAJE SE O MILIARDY

Na skutečnost, že fakultní nemocnice šidí pojišťovny, upozornil už v roce 2013 Nejvyšší kontrolní úřad. Auditoři takovou praxi zjistili ve vinohradské, olomoucké, královéhradecké a Všeobecné fakultní nemocnici. Také v těchto špitálech tvořily „zpětné bonusy“ až polovinu původně vynaložené ceny. Nyní inspektoři prověřují i další nemocnice.

Ilustrační foto
Jsme biti, stěžují si soukromí lékaři. Vadí jim víc peněz pro nemocnice

Se zpětnými bonusy se pořizují nejenom léky, ale také zdravotnické prostředky. Podle Miroslava Paláta z České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků se v „bonusech“ každoročně protočí miliardy. Jen VZP by podle něj mohla ušetřit za zvlášť účtovaný materiál
kolem 3,5 miliardy korun.