„Utéci, to je nejlepší dárek teroristům. Mají snad nyní lidé po atentátech v Paříži přestat jezdit do Paříže nebo do Francie? Ne, terorismu je třeba čelit a žít normálně dál. Kdo prchá před terorismem, dává mu dar. Umřít se může kdekoli. Terorismus chce zasáhnout ekonomiku, cestovní ruch, sociální smír," řekl ministr. Po atentátech ve Francii je podle Bakkúše legitimní, že země posilují bezpečnostní opatření, ale útoky se podle něj „nesmějí stát důvodem pro to zavřít vše a házet do téhož pytle teroristy a čestné a mírumilovné občany".

Tunisko podle něj začalo připravovat nová bezpečnostní opatření na hranici s Libyí, která je z hlediska pohybu teroristů nejproblematič­tější. Vznikne na ní příkop obehnaný ze strany Tuniska písečným valem, na němž budou rozmístěny hlídky. Jejich úkolem bude kontrolovat pohyb na hranici a zamezit také nelegálnímu obchodování se zbraněmi, zbožím, ale i s lidmi. Stále častěji se prý afričtí uprchlíci stávají obchodním artiklem a převaděči se je snaží za peníze dostat do Tuniska i do Libye, odkud pak Afričané míří do Evropy. Tunisko projekt zatím financuje z vlastních peněz: „Ti, kdo v Evropě chtějí pomoci, jsou samozřejmě vítáni," řekl ministr.

Ekonomická krize

Americký ministr zahraničí John Kerry na své nedávné návštěvě Tuniska projednával další americkou půjčku půl miliardy dolarů Tunisku. Ministr Bakkúš řekl, že pomoc v řádu stovek milionů dolarů je „kapkou v oceánu". „Pro to, aby se tuniská ekonomika postavila na nohy, k posílení investic a vytvoření pracovních příležitostí Tunisko potřebuje minimálně pět miliard dolarů ročně," řekl ministr.

Na tom, že se velké množství Tunisanů připojuje k boji Islámského státu (IS), se podle něj podílí zklamání tuniské mládeže z revoluce. Nenaplnily se naděje, že po revoluci, která v roce 2011 přinutila odstoupit prezidenta Zína Abidína bin Alího, se rychle vyřeší ekonomické problémy a nezaměstnanost.

Podle odhadu amerických tajných služeb odešlo do řad IS až 5000 Tunisanů, což je z cizinců vůbec nejvíc. Bakkúš tvrdí, že lidé bez práce a budoucnosti jsou mimořádně zranitelní ve chvíli, kdy jim teroristé nabídnou peníze, výcvik a začnou jim mozek vymývat radikální ideologií. Lidi odcházející z Tuniska k IS je prý třeba rozlišit na ty, kteří prošli „opravdovou ideologickou indoktrinací", a na ty, kteří řeší ekonomické problémy. „Ti první odcházejí přes Libyi a z těch se stanou vrazi a teroristé, připravení zabíjet na rozkaz kdekoli a také zabít sami sebe," řekl ministr. Ti další jsou pak hlavně lidé, kteří v odchodu vidí naději získat práci. „Když se pak ocitnou mezi teroristy, snaží se utéci, prchají tajně do Turecka a odtud se chtějí vrátit do Tuniska," řekl ministr.

Nábory v mešitách

Přiznal, že nábory se často konaly i v mešitách, čemuž se nová vláda snaží bránit a zachovat neutralitu mešit. „Nelze dovolit, aby byly mešity využívány pro propagaci politických stran, což islamistické strany dělají. Některých mešit se zmocnili nepraví imámové, kteří pronášejí radikální, džihádistické proslovy a provádějí nábor mládeže. Vláda se proto rozhodla je dočasně uzavřít, vyloučit tyto nepravé imámy a nahradit je imámy, kteří jsou zaměstnanci státu," řekl ministr.

Bakkúš odmítl hodnotit jako krizi šarvátky ve své straně Hlas Tuniska, která zvítězila v loňských volbách, ale z níž se letos v listopadu vydělilo přes 30 poslanců. Strana vznikla teprve v roce 2012, a přesto volby vyhrála, což Bakkúš považuje za bezprecedentní. Šarvátky v tak mladé straně považuje za normální a věří, že se situace uklidní.

Nobelovu cenu za mír, kterou letos obdržely čtyři tuniské instituce, jimž se podařilo vyjednat ústavu, o což předtím marně usilovaly politické strany, ministr považuje za významné ocenění. „Samozřejmě nám to polichotilo, je to uznání demokratizačního procesu". „Samotné politické strany měly mnoho problémů se dohodnout. Něco o tom vím, protože jsem byl od začátku součástí této stranické debaty. Proto jsem začal požadovat ustavení národního občanského fóra jako zastřešujícího prostředku, který zajistí dialog. Ta cena je uznáním významu občanské společnosti při úspěšné transformaci," zakončil ministr.