Jak složité je násilníky odhalit, vysvětlili v pátek. „Nemůžeme kontrolovat, jestli všechny muže, kteří se oženili s mnohem mladší partnerkou, jejich žena netýrá. Lidé v jejich okolí by měli být pozorní a nahlásit, pokud uvidí něco podezřelého,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

V Dominikánské ulici se propadla vozovka.
V Dominikánské ulici se propadla část silnice. Řidiči musí Veselou

Podle statistik policie se za posledních pět let počet případů domácího násilí na jižní Moravě o třetinu zvýšil. „Lidé často kvůli špatné finanční situaci zneužívají své rodiče a starší příbuzné, aby je obrali o peníze,“ uvedla specialistka krajské policie na domácí násilí Andrea Kornetová.

Domácí násilí v kraji:
• 748 případů domácího násilí letos řešili jihomoravští policisté. 
• Za posledních pět let se v kraji zvýšil počet případů o třetinu.
• Čtyři procenta týraných jsou muži.
• Jen v Brně letos vykázali policisté ze společného obydlí 41 násilníků.


Jeden z posledních případů, který policisté v kraji řešili, je pětapadesátiletý násilník, který týral starší družku. „Vulgárně ji urážel, ponižoval, zakazoval jí chodit do práce a bil ji,“ popsal policejní vyšetřovatel Martin Hříb.

Pokud to uzná za vhodné, může policie okamžitě vykázat agresora na deset dní ze společného obydlí. „Jen v Brně jich letos bylo jednačtyřicet,“ upozornila Kornetová. Dodala, že soud pak může rozhodnout o vykázání až na půl roku.

Logo Městské poezie Brno.
Brněnští strážnící vydají ke svému výročí sbírku básní. Už potřetí