„Já si počkám na oficiální (výsledky) a opravdu nemám důvodu se vzrušovat," sdělil Franz k propočtům ohledně jeho nepostoupení. Dosavadní výsledky, podle nichž získal zatím kolem sedmi procent hlasů, označil za hezké. Už dříve ale upozornil, že bez ohledu na výsledek prezidentské volby je pro něj nejdůležitější, že se občanská společnost začala probouzet.

Třiapadesátiletý umělec sice nebyl považován za favorita, jeho kandidatura však vzbudila zřejmě největší pozornost nejen v Česku, ale i v zahraničí. Zájem poutal především jeho neobvyklý zjev: tetování po celém obličeji a těle.

Průzkumy veřejného mínění jej nenechávaly zcela bez šancí, byl označován za kandidáta voličů, kteří chtějí svým hlasem protestovat proti současné české politice.

Franz se objevoval v čele žebříčků, které zjišťovaly popularitu kandidátů na internetu, zvítězil také ve studentských volbách, které v prosinci na středních školách organizovala společnost Člověk v tísni. Získal tehdy 40,7 procenta hla­sů.

V politice se dříve neangažoval, kandidaturu iniciovala skupina jeho studentů a příznivců. Kritici mu kromě neobvyklého zjevu vyčítali také to, že v debatách projevoval nedostatek politických a ekonomických znalostí.

Franz, vzděláním právník, je především významným skladatelem. V předvečer prezidentské volby měla v Opeře Národního divadla premiéru jeho opera Válka s mloky. Od roku 1991 vyučuje na AMU, v letech 1996 až 2000 stál v čele jejího akademického senátu. V roce 2004 byl jmenován profesorem.