Náměstek považuje únik záznamu za překvapivý. Ochranná služba podle něj komunikuje na speciálním kanálu a ve speciálním režimu. „Doteď jsem byl přesvědčen, že tento kanál není možné odposlouchávat. To se pravděpodobně stalo a z toho existuje tento záznam," řekl Kužel Nově. Nevyloučil ale, že záznam unikl přímo od policie. Záležitost vyšetří GIBS.

Náměstek je ale rád, že záznam existuje, protože pomůže objasnit, co se v sobotu v Chrastavě stalo, a kdo pochybil. Již nyní je jasné, že taktika při ochraně prezidenta se bude muset změnit. Kužel to řekl odpoledne televizi Prima, večer na Nově pak některá opatření upřesnil. „Praktické věci změníme rychle. Týká se to například jiného rozmístění bodyguardů při ochraně prezidenta. Ihned se změní také interní akty řízení, které upravují koordinaci a přípravu bezpečnostní akce," sdělil Nově Kužel.

V budoucnu by se podle něj mělo debatovat o uzákonění ochranné služby pro ústavní činitele. Někteří nejvyšší politici ochranku nevyužívají. „V horizontu půl roku pak proběhne hlubší analýza s nastavením koncepce práce ochranných služeb," dodal Kužel.

Šestadvacetiletý muž v pátek v Chrastavě na Liberecku z bezprostřední na Klause několikrát vypálil z plastové pistole na airsoft. K prezidentovi přistoupil v davu při slavnostním otevření mostu v Chrastavě. Policie muže obvinila z výtržnictví. Kvůli incidentu oznámil odchod z funkce ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka.