Aby se trutnovští nezmýlili, připravil pro nadcházející dvojvolby Český statistický úřad (ČSÚ) ve spolupráci s královéhradeckým krajským úřadem a ministerstvem vnitra několik instruktážních materiálů včetně videí.

Zdroj: Youtube

Jednou ze situací, která speciálně stojí za zmínku, je způsob, jak zaznamenat počet odevzdaných úředních obálek. „Voliči v daném obvodu obdrží v souladu se zákonem o volbě prezidenta a usnesením Státní volební komise pouze jednu úřední obálku, do které budou vkládat hlasovací lístky za oba druhy voleb,“ upozornil místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Zdroj: Youtube

Protože při sčítání hlasů nebude možné rozlišit, pro který druh voleb byla úřední obálka vydána, okrsková volební komise uvede počet odevzdaných obálek v zápisech pro oba druhy voleb shodný. Může se tak stát, že v zápisu senátních voleb může být počet odevzdaných obálek vyšší než počet vydaných obálek. Případně může být i vyšší než počet voličů v seznamech, pokud komise zaznamená voliče, kteří hlasovali na voličský průkaz pouze v rámci volby prezidenta. „Obálka, která bude voličům vydána a kterou odevzdají pro prezidentskou volbu, totiž bude započítána i do počtu odevzdaných obálek v senátních volbách,“ vysvětlila místopředsedkyně úřadu Eva Krumpová.

Zdroj: Youtube

Trutnovská okrsková volební komise musí souběžně posuzovat platnost hlasovacích lístků pro oba druhy voleb bezprostředně po otevření odevzdané úřední obálky. Při společném konání voleb vyplňují komise dva různé zápisy o průběhu a výsledku hlasování. 

Zdroj: Youtube