Nemá totiž děti, a tak bude mít na šéfování kuchyně nejvíce času. Navíc prý umí skvěle vařit. „Maminka mi zemřela, když jsem byla malá, a tak jsem na sebe vzala odpovědnost a od dvanácti let jsem musela spolu se sestrou vařit ve velkém," vysvětluje Elen přes tlumočníka. Elen je osmadvacet, devětadvacáté narozeniny oslaví zakrátko, 1. března. Má ale prý ještě jedny narozeniny. „A to v den, kdy jsem přijala křesťanství, bylo to přesně 3. července," usměje se při vaření čočkové polévky.

Podle koordinátora Radima Fiedlera ze Střediska multikulturního vzdělávání se uprchlíkům na Okrouhlíku první den daří dobře. V poledne byli společně s dětmi dokonce stavět sněhuláka. „Bylo to fajn, viděl jsem, jak se usmívají a fotí si sníh a ptají se, jak se to řekne česky," řekl Fiedler.

Všech deset uprchlíků se hned první den vrhlo na učení češtiny. Dobrovolníci jim vyrobili cedule s českými nápisy, které nalepily na různé věci ve středisku. Dveře, hodiny nebo třeba i zásuvky jsou tedy polepeny cedulí s nápisem v arabštině i češtině. „Důležité je, že češtinu se chtějí učit, chtějí začít chodit co nejdříve do práce," říká koordinátor.

České speciality

Uprchlíkům pomáhá George Yako, který v roce 1978 utekl ze Sýrie a v Jihlavě studoval češtinu. „Budu jim pomáhat vyřídit pobyty a lékařské vyšetření a také jim pomůžu s nákupem ve městě. Teď jsou hrozně šťastní a veselí, chtějí se rychle zapojovat do výuky českého jazyka. Teď je naučíme, jak se vaří nějaké české speciality, to je nejlepší, začít přes žaludek," usmívá se Yako.

Potřebné vybavení ve středisku, jako jsou například postýlky nebo kočárky pro děti darovali uprchlíkům dobrovolníci. „Třeba přišel pán a zeptal se, co konkrétně potřebujeme, že nám to koupí. Potřebovali jsme jeden centrální mobil, co by tady byl, tak pán šel a koupil ho. Také spoustu kočárků a postýlek nám lidé darovali, nebo i zimní bundy. Maminky nosí zase hračky," řekl Fiedler s tím, že ho solidarita překvapila. S vlnou nenávisti vůči uprchlíkům se prý zatím nesetkal. Všichni běženci žijící na Okrouhlíku pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil Islámský stát, před nímž prchli. Z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu. Přijetí uprchlíků schválila v polovině loňského prosince česká vláda.