Přestože je Kypr poměrně blízko Sýrie, přesun uprchlíků na tento ostrovní stát je zatím poměrně ojedinělý a nedá se prakticky srovnávat s údělem řeckých ostrovů v Egejském moři, kam se přeplavilo z Turecka od začátku roku už přes půl milionu lidí.

Důvodem vyhýbání se Kypru je jeho poměrná izolovanost. Při cestě do Evropy se běženci tak jako tak nemohou vyhnout Turecku, kam se pohodlně dostanou i po souši. Jiná může ale být situace, pokud vylodění nebylo náhodné, a uprchlíci se cíleně chtěli dostat do rukou britských úřadů.

Precedentem je vylodění iráckých Kurdů na jedné ze základen v roce 1998. Část těchto běženců na tomto kousku britského území od té doby stále žije.

Podle britského deníku The Independent nebude ale dnešním běžencům dovoleno požádat o azyl v Británii. Po příjezdu Kurdů se totiž v roce 2003 Británie dohodla s Kyprem, že případní noví příchozí se automaticky dostanou pod jurisdikci kyperských úřadů.

Británie udržuje na Kypru základny Akrotiri a Dhekelia ještě z dob, kdy byl ostrov její kolonií. Kypr získal nezávislost v roce 1960.