NKÚ se dále zaměřil na Státní fond životního prostředí České republiky (SFŽP), fond na podporu kinematografie a fond rozvoje bydlení.
"Neuspokojivé fungování státních fondů z části pramení z obecnosti zákonů, kterými byly jednotlivé fondy zřízeny. Nekladou důraz na to, aby byly zajištěny dostatečné příjmy fondů, a ty tak nespoléhaly na dotace státu, které by měly být jen mimořádným zdrojem příjmů," uvedl NKÚ v tiskové zprávě.

U všech fondů, které by měly být zachovány, je potřeba mimo jiné přehodnotit předpisy, podle nichž jsou fondy zřízeny, posoudit zajištění vlastních zdrojů a zajistit jejich kontrolu, vyplývá z doporučení kontrolorů.

Kontroloři v hospodaření státních fondů zároveň odhalili některá pochybení. Například fond životního prostředí údajně nedokázal dohledat mobilní telefony, notebooky, nábytek a další věci v hodnotě 2,8 milionu korun. SFŽP přitom podle NKÚ ztráty odepsal, aniž by se pokusil majetek dohledat nebo najít viníka, upozornil úřad.

Zřízené státní fondy jsou samostatnými právnickými osobami, účetními jednotkami a jinými státními organizacemi. Majetek, s nímž státní fondy hospodaří, je ve vlastnictví státu. Kontrolní akce byla zařazena do plánu úřadu v loňském roce.