"Odvoláním z funkce ředitele sekce pracovní poměr Milana Karáska nezanikl. V současné době je zaměstnancem kanceláře prvního náměstka ministra obrany bez jakýchkoli rozhodovacích pravomocí. Nové vedení resortu tak může využít jeho dlouholetou praxi v majetkové oblasti," řekl ČTK Pejšek.
Stropnický zastavil prodej kasáren minulou středu. O den později kvůli podezřelému tendru odvolal z funkce Karáska a také ředitele Agentury pro hospodaření s nepotřebným majetkem Josefa Lachmana.

Soutěž na koupi nepotřebného objektu vyhrála společnost Griva Art, která patří podnikatelce Ivaně Tykačové. Podle ministerstva obrany je však podezření, že je firma majetkově propojena s druhou společností Castullus, která se tendru také účastnila. Existuje tak podezření, že se firmy mohly domluvit na nabídce. Tykačová jakoukoli propojenost firem popřela.

Policie žádala "jisté kroky"

Ministr krátce po dovolání úředníků připustil, že rychlost jeho kroku byla nestandardní vzhledem k tomu, že se o den dříve zavázal nedělat ukvapené laciné závěry. "Ale my jsme byli ke svému jistému překvapení během toho dne požádáni Policií ČR, abychom podnikli jisté kroky. A pokud mám dneska informace, tak policie už má počítače těch pracovníků," uvedl před týdnem Stropnický.

Podle Stropnického soutěž na prodej kasáren provázela řada nesrovnalostí, na které od svých podřízených nedostal jednoznačné odpovědi. Za "zvláštní" označil fakt, že u více než půlmiliardové částky byl rozptyl nejvyšší a nejnižší nabídky tří firem jen osm milionů korun. Na schůzi, při níž ministerská komise vybírala vítěze tendru, nebyl přítomen předseda komise, dodal ministr.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z doby Rakousko - Uherska, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova a sídlil zde 5. ženijní pluk. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.