Soudci, na něž si Rath stěžuje, řešili podnět podaný ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) a rozhodli o použitelnosti odposlechů v Rathově korupční kauze. 

Ústavní soud sice ve své reakci, jak píše server ČeskéNoviny.cz, uznal, že kauza kolem Ratha je extrémně medializovaná, zároveň však zdůraznil, že součástí poslání soudců je povinnost odolávat vnějším mediálním a politickým tlakům. Výroky prezidenta republiky, jež podle soudu stěžovatel uváděl, se podle ústavních soudců však vskutku nezřídka pohybovaly na samé hraně přiměřenosti působení na soudní moc. 

David Rath
Rath podal ústavní stížnost kvůli použití odposlechů v jeho kauze

Tuto stížnost Rath podal v polovině léta, tento týden pak Ústavní soud obdržel ještě další stížnost. Ta míří přímo proti verdiktu Nejvyššího soudu v kauze a jeho věcným důvodům. 

ÚS také stále řeší dřívější Rathovu stížnost, kterou se domáhá, aby se prezident Zeman zdržel jakýchkoliv přímých či nepřímých zásahů do jeho kauzy. Zeman na počátku roku nejprve řekl, že v případě zadržení podezřelého se sedmi miliony korun od vína mu přijdou diskuse o vině či nevině nepatřičné, a podruhé veřejně nevyloučil podání kárné žaloby na soudce Martina Zelenku, jenž odsuzující verdikt nad Rathem zrušil.

Martin Schulz gratuluje k vítězství Angele Merkelové
Angela Vítězná. Merkelové ale kazí radost zisk krajní pravice

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činností manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Odvolací senát rozsudek zrušil loni v říjnu.