Sotva Deník informoval o kritické situaci ve výchovném ústavu v Králíkách na Orlickoústecku, kde v úterý dva chovanci brutálně napadli vychovatele a vedení „pasťáku" chybí po tomto incidentu sebemenší zastání u úřadů, začaly se dít věci.

Ministr školství Marcel Chládek dnes svolal mimořádnou tiskovou konferenci, kde projevil osobní zájem o případ, slíbil návštěvu Králík nebo zřídil horkou linku na ministerstvo se zvláštním zřetelem právě na Králíky.

„Do tamní situace se osobně angažuji. Brzy také předložíme novelu, která by učitelům a vychovatelům dala status veřejné osoby se zvláštní ochranou," řekl Chládek.

Ještě včera si přitom králický ústav Deníku stěžoval na naprostý nezájem ministerstva, které je pouze peskuje za svévolné vydání tiskové zprávy k incidentu. Ta kritizovala bezzubost školství vůči podobným agresorům.

„Děkujeme, že jste o všem informovali. Bez médií by se naše problémy k ministrovi ani nedostaly. Jen by zabublaly a zase by skončily pod hladinou," posteskl si preventista ústavu Jan Rytíř.

Izolováni od ostatních dětí

Ještě ve středu skutečně mluvčí ministerstva opakovala, že až do policejního vyšetření případu se ke Králíkám nebude vyjadřovat. A že tam pošle inspekci, aby zjistila, „zda incidentu nešlo předejít".

Stísněnost v králickém pasťáku se dala krájet především poté, co si oba sotva patnáctileté agresory vychovatelé odvezli z policejního výslechu zpět domů. Dvanáct hodin před tím při pokusu o útěk vrazili jednomu vychovateli šroubovák do krku těsně vedle tepny, vychovatelku pak brutálně zkopali.

Ani dnes přitom podle Rytíře ničeho nelitovali. „Takto oni vůbec neuvažují. Zdravotní stav obou vychovatelů jim je jedno a zajímají se jen o to, co s nimi bude a kdy budou moci jít ven," řekl Rytíř.

„Ven" se podívají zítra. Oba budou přesunuti do jiného, zatím neupřesněného výchovného ústavu s výraznější individuální péčí. Potvrdil to dnes právě Chládek.

Nyní jsou oba chlapci izolováni od ostatních dětí. „Situace se u nás konečně uklidnila, chystáme se s ostatními na zážitkový program, který by jim úterní trauma vytěsnil," řekl Rytíř. Zraněná vychovatelka se zhroutila a je v péči psychologa.

Oba chovanci utíkali z ústavu již dříve, jeden byl na útěku dokonce půl roku. Mladší z útočníků pocházel z normálně fungující rodiny, starší žil podle Rytíře ve strašlivém prostředí. Tresty pro nezletilé chovance jsou kvůli zákonům o ochraně práv dítěte minimální: Nemohou třeba do kina a mají snížené kapesné.