Řekla to náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová. Tři z nich policie obvinila z různých forem ublížení na zdraví s rasovým podtextem. V nejhorším případě by za to hrozil až dvanáctiletý trest. Čtyři ze sedmi obviněných jsou mladiství.

Na tom, jak případ vyhodnotí státní zástupce, závisí především výše trestu. Za těžké ublížení na zdraví s rasovým podtextem hrozí až dvanáct let. Jeden z nich ale není plnoletý, takže dostane jen poloviční trest. Zbylí čtyři jsou obviněni z prostého ublížení na zdraví anebo výtržnictví.

„Vyšetřování se chýlí ke konci a vypadá to, že v druhé půli ledna by mohla být obžaloba,“ řekla Bradáčová. Více informací prý s ohledem na přítomnost mladistvých uvádět nemůže. Při současných lhůtách by mohl dorazit případ k soudu někdy na jaře.

Incidentu se stal 21. srpna nad ránem; skupina až 20 Romů šla z diskotéky a podle policie na ulici napadla šestici jiných mladíků. Ti se sice schovali do domu, útočníci ale rozmlátili dveře a jednoho muže ztloukli teleskopickými obušky. Incident zapůsobil jako rozbuška a napětí mezi starousedlíky a sociálně slabou, zejména romskou komunitou přešlo do otevřené nesnášenlivosti. Týden nato v Rumburku demonstrovalo asi 1500 lidí hlavně proti Romům a podobné akce se konaly na dalších místech severních Čech další dva měsíce.

Čtěte také:Policie má dalšího hledaného z bitky v Rumburku