Ostrou reakci vyvolal hlavně billboard, na němž je nápis „ODS a TOP 09 chtějí darovat církvím 134 miliard" u obrázku modré ruky předávající pytel druhé ruce, zřejmě duchovního. Církve kampaň přirovnaly k nacistické a komunistické propagandě.

„Chápeme, že ČSSD nemá vlastní program, a proto jí nezbývá nic jiného než negativní pomlouvačná kampaň," uvedly dnes TOP 09 a STAN, které vládní podobu církevních restitucí podporují.

ČSSD vládní podobu církevních restitucí naopak dlouhodobě odmítá a zřejmě plánuje učinit z ní jedno z témat své kampaně před krajskými volbami.

Stát by měl podle vládního návrhu, dohodnutého se 17 církvemi, vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci a církve mají dostat zpět také 56 procent majetku, zabaveného komunistickým režimem.

„Tento způsob narovnání je pro ČSSD nepřijatelný. Naši poslanci a senátoři budou hlasovat proti. Kampaň tuto skutečnost pouze zdůrazňuje," uvedl tento týden předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

V Senátu, který bude návrh nyní projednávat, má opozice většinu, a tak je pravděpodobné, že se téma vrátí ještě před říjnovými volbami zpět do sněmovny.