Petra Fialu už nominovali na předsedu strany Královéhradecký, Zlínský, Středočeský a Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. „Na místopředsedu strany navrhuje jihočeská ODS Jiřího Pospíšila," uvedl Jirsa.

Bauer se v reakci na porážku ve volbě předsedy regionální organizace vzdal kandidatury na místopředsedu ODS. „Myslím, že v této pro ODS kritické době by místopředsedové měli mít co nejsilnější mandát, jehož součástí je, podle mne, vítězství v regionu," vysvětlil v tiskové zprávě.

Bauer, který zůstává předsedou prachatické oblastní organizace, od delegátů regionálního sněmu přijal jen nominaci do výkonné rady. „Chci pro ODS pracovat dál, výkonná rada mně v mé situaci přijde jako nejlepší volba," dodal.

Předsedu zvolí o víkendu

ODS bude vedení strany volit o víkendu na kongresu v Olomouci. Kromě Fialy se o místo předsedy uchází i europoslanec Edvard Kožušník a zřejmě také současná místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili v loňských podzimních sněmovních volbách až pátí se ziskem 7,7 procenta hlasů. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní mají jen 16 a patří mezi opoziční strany. ODS je bez předsedy od loňského června, kdy na místo rezignoval bývalý premiér Petr Nečas. Politolog, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a bývalý ministr školství Fiala oznámil svou kandidaturu na předsedu strany začátkem loňského prosince. Za ODS už úspěšně kandidoval v podzimních předčasných parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny.