"Na začátku jsem téma vnímal jako těžké a tabuizované. Osobní zkušenost ale ukázala, že všichni lidé, s nimiž jsem jednal, po vypořádání cítí obrovskou úlevu. Většinou jsou v pokročilém věku a na své cestě ke konci se snaží odvalit několik balvanů, které je tíží. Jedním z nich je majetek," řekl mluvčí kampaně Závěť pomáhá Tomáš Vyhnálek.

Koalice Za snadné dárcovství sdružuje 33 organizací, mezi nimiž jsou například Armáda spásy, Amnesty International, SOS Dětské vesničky, Junák - český skaut, Lékaři bez hranic či Diakonie. Kampaň začala v roce 2014. Pořadatelé se inspirovali v Británii. Britské organizace dostávají 13 procent všech darů ze závětí. Loni takto získaly 2,5 miliardy liber (v přepočtu 71,74 miliardy korun). Rakouské neziskové organizace měly z testamentů v minulém roce 55 milionů eur (1,43 miliardy korun).

V roce 2006 dobročinné projekty v Česku z posledních vůlí dostaly 2,1 milionu korun, odkázalo jim je osm dárců. I přes nižší částky v některých letech je trend rostoucí, podotkl Vyhnálek. Výjimkou byl rok 2014, kdy na dobročinnost putoval jednorázový šedesátimilionový dar ze závěti. Celkem v tom roce 17 dárců věnovalo ve své pozůstalosti 72,1 milionu korun.

Ilustrační foto
Česko chce v lednu poslat nominaci lázní do UNESCO

Mezi organizace, které získávají část prostředků ze závětí, patří i Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové. "Každý rok získáváme sedm až deset darů ze závěti. Za 20 let jsme tak dostali nemovitosti, věcné dary či autorská práva za víc než 100 milionů korun. O většině dárců bohužel informace nemáme. Dozvídáme se až od notáře, že nám někdo něco odkázal," uvedla ředitelka Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové Monika Granja. Dary organizace využívá na pomoc seniorům či postiženým.

Poslední vůlí mohou lidé zajistit svou rodinu a blízké, mohou v ní ale pamatovat i na dobročinnost. Pokud závěť nezanechají a dědice nemají, dědí po nich stát. Tomu připadnou i pozůstalosti, které dědicové odmítnou, a to třeba z obavy z dluhů. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových tak ročně přebírá 1600 až 1800 takzvaných odúmrtí. Celková hodnota majetku činí asi 250 milionů korun.

Ilustrační foto
Česko chce v lednu poslat nominaci lázní do UNESCO

"Nelze říct, že stát získává aktiva ve výši čtvrt miliardy, ale pasiva, která je potřeba vypořádat. Navíc jsou tam náklady spojené s převzetím," uvedl Závodský. Podle něj zhruba deset milionů korun je v cenných papírech, 18 milionů v podílech ve firmách, několik milionů v movitých věcech a největší část v nemovitostech.

Podrobnější informace o kampani najdou zájemci na webu www.zavetpomaha.cz. Za slogan osvětové akce organizátoři zvolili: Pomáhám za života, budu i po něm. Na stránkách jsou také rady, jak je možné postupovat.

Andrej Babiš
Komise: Úniky z trestních spisů mohou vést k ohrožení ústavnosti