V celém Chomutově zakazuje bednový hazard vyhláška, která platí od ledna letošního roku. Město na neoprávněné provozování loterie a podobných sázkových her podalo trestní oznámení. To potvrdila mluvčí chomutovské policie Marie Pivková. „Trestní oznámení jsme obdrželi teprve v pátek a vyšetřování je na začátku. Ano, jedná se o nelegální provozování loterie," řekla Pivková.

Kvízomaty

„Jde o deset hracích automatů takzvaných kvízomatů," sdělila Chomutovskému deníku mluvčí radnice Šárka Schönová. Jejich prostřednictvím provozovatelé obcházejí loterijní zákon a tvrdí, že se nejedná o výherní hrací automaty. Přístroj se však od klasického automatu liší jen tím, že má před roztočením válců vloženu jednoduchou otázku. Když jí hráč zodpoví, přejde do standardního režimu výherního automatu.

Ztráty licencí

Ministerstvo financí začalo nyní konečně odebírat licence již dříve povoleným automatům. Ty však jejich provozovatelé převážejí na jiná místa, kde je zapojí a provozují nelegálně. „Každý automat má svou licenci a když o ni na jednom místě přijde, provozovatel automat převeze jinam a tam si zažádá o novou licenci, nebo ho provozuje bez licence," sdělila mluvčí. Podle mluvčí Schönové už v důsledku odebraných licencí některé herny ve městě zavřely. Kontroly budou pokračovat i v ostatních hernách.

Provozovatelé kvízomatů používají stejné argumenty jako hráči pokeru, a sice že jde o hru dovednostní, ve které nerozhoduje (pouze) náhoda, a tudíž, že nespadají pod regulaci. Avšak kvízomaty a poker podle odborného posouzení nesnesou srovnání. Poker je skutečně hra, kde rozhoduje umění hráče. Náhoda má svůj vliv, ale uměním či dovedností se dá potlačit, a to tím více, čím déle hra trvá, čím déle se hraje. Poker nikdo neprovozuje, není to žádný přístroj, který má nastaven výhodný výplatní poměr.