Brabec po jednání řekl, že na nově zpřístupněném území by se podle odhadů mohlo vybudovat až 500 kilometrů cyklostras. V prvním roce fungování CHKO povedou tyto trasy po nynějších zpevněných komunikacích a do budoucna se ve spolupráci s obcemi a kraji počítá s jejich rozšířením.

Na ministerstvu životního prostředí skončilo meziresortní připomínkové řízení k návrhu vyhlášky, která stanovuje od začátku roku 2016 zóny ochrany přírody. Vznikne tak zvláště chráněné území o 345 kilometrech čtverečních v místech vojenského újezdu Brdy, který se koncem roku zruší.

Oblast bude vyčištěna do roku 2017

Stropnický novinářům řekl, že stanovený termín se stihne a že vše pokračuje, jak bylo naplánováno. Některé věci se ale budou dolaďovat až po vyhlášení CHKO. Podle Stropnického se jedná mimo jiné právě o dopravním režimu a zvažuje se, že některé odstavné plochy pro automobily budou i uvnitř újezdu. Nezpevněné cesty by měly být přehrazeny závorami, protože je používají Vojenské lesy pro těžbu, ale zároveň budou přístupné cyklistům. „Co se týče pyrotechnické očisty, tak ta probíhá podle harmonogramu. Je vyčištěno zhruba 35 procent a my to stihneme do roku 2017," dodal Stropnický.

Vznik újezdu na začátku 20. století zakonzervoval brdskou krajinu v tehdejším stavu, včetně nyní již vzácných rostlin a živočichů. Vytvoření nové CHKO se dotkne území 34 obcí. V první a druhé zóně by se například nesměly používat látky k hubení škůdců či dělat velké terénní úpravy. Vznik CHKO by ale neomezil vstup lidí.