Česká krajina zvířata získala na základě podpisu smlouvy s mezinárodní organizací European Bison Friends Society, která sídlí právě v Polsku a koordinuje záchranné programy zubrů v celé Evropě.

Zubr byl po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhuben. Díky mezinárodnímu záchrannému programu a chovu v zajetí se jeho stavy začaly postupně zvyšovat. Nyní žije na světě zhruba 4500 zubrů, z toho přibližně 3000 ve volné přírodě a v polodivokých chovech. Někdejší Československo se podle Dostála ve druhé polovině 20. století významně podílelo na záchraně tohoto druhu. Dnes ale Česká republika naopak patří k posledním zemím v oblasti původního výskytu zubra, kde se toto zvíře ještě nevrátilo do volné přírody, uvedl Dostál.

Změnit situaci má projekt Návrat zubrů do České republiky, na kterém Česká krajina spolupracuje s odborníky z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, Jihočeské univerzity, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky v Brně, Spolkem chovatelů zubra evropského a dalšími organizacemi a institucemi.

Rozhodne vláda

Definitivní rozhodnutí o tom, kde budou zubři vypuštěni, by podle ředitele ekologické organizace měli schválit až zástupci nově ustavené vlády. V roce 2014 by k prvním pěti zubrům měla přibýt ještě další tři zvířata zakoupená v Polsku.

„Zubr býval po staletí přirozeným králem českých lesů. Bohužel, na počátku 20. století se dostal téměř na pokraj vyhubení a přežil jen díky chovu v zajetí," uvedl v tiskové zprávě Evžen Korec, ředitel a majitel firmy Ekospol, která podle Dostála věnovala velkou většinu z 310.000 korun nutných na nákup chovného stáda. Drobní sponzoři poslali prostřednictvím dárcovských DMS asi 10.000 korun.