Není vyloučeno, že mrtvým je bezdomovec, který zemřel po požití metylalkoholu.

O něco později záchranáři na témž místě zasahovali znovu. Tentokrát vyjížděli k pětapadesáti­letému muži, který s mrtvým krátce před jeho skonem popíjel. Dotyčný záchranářům řekl, že společně konzumovali alkohol. „Stěžoval si na špatné dýchání a také na zhoršené vidění," řekl Humpl s tím, že bezdomovec byl převezen do Městské nemocnice Ostrava.

Zda se jedná o otravu metylalkoholem, by u mrtvého měla ukázat pitva, u přeživšího pak rozbor krve. Oba případy vyšetřuje policie.

V Česku je zatím oficiálně potvrzeno 18 zemřelých. Policisté dosud zkontrolovali v kraji přes 700 provozoven. Do akce je kvůli mimořádnému opatření nasazeno na sto policistů. Patologové kontrolují nevyjasněná úmrtí čtyři měsíce zpětně. Následovat bude i přezkoumání až 150 pitev. Jak patologové zjistili, první obětí otravy metanolu byla třiasedmdesátiletá žena z Havířova, která zemřela doma již 13. května, uvedl server Idnes.cz.

Poslední potvrzená oběť metylalkoholu v Moravskoslezském kraji zemřela ve středu odpoledne. Pitva už potvrdila intoxikaci, řekl šéf Ústavu soudního lékařství v Ostravě Igor Dvořáček. Jde tak o desátou oběť v kraji a osmnáctou v Česku. Starší muž zemřel v havířovském bytě. V něm našli záchranáři láhev neokolkovaného alkoholu, informovala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Mrtvá v bytě

Další žena dnes zemřela v ostravské městské nemocnici. Sedmačtyřicetiletou ženu v jednom z ostravských bytů našel o sedm let starší muž. „Už byla v bezvědomí. Přivolal záchranáře. Kriminalisté později v bytě zajistili stopy i láhve od alkoholu," řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že u zajištěné láhve bylo už na první pohled jasné, že nejde o originální etiketu.

Podle policie ale nyní v nemocnicích hospitalizovaných nijak výrazně nepřibývá, ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že za posledních 24 hodin je pět nových podezření na otravu metylem.

Nejvíce postihla série otrav nekvalitními alkoholickými nápoji sever Moravy. V Moravskoslezském kraji je zatím deset potvrzených obětí otrav a v nemocnicích v regionu leží podle dostupných informací dalších 11 lidí. Zdravotní stav některých je kritický, mnozí přišli o zrak.

Celníci ve středu zkontrolovali v Olomouckém a Zlínském kraji 40 provozoven a zajistili bezmála 80 litrů lihovin. "Zajištěné lihoviny nebyly buď značené, nebo řádně zdaněné. Vzorky jsme zaslali k laboratorní analýze," uvedla mluvčí Celního ředitelství Olomouc Marie Bortlová.

Nižší cenové kategorie

Do ulic ve všech koutech regionu vyrazili také policisté. Ve spolupráci s hygienou, celníky a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí kontrolují stánky a provozovny, které prodávají rozlévaný alkohol. "Kontrolovány byly a také budou provozovny nižší cenové kategorie. Na Přerovsku jsou kontroly prováděny již od pondělí," řekla dnes policejní mluvčí Marie Štrbáková. Podotkla, že dosud v souvislosti s případy otrav nebyl nikdo zadržen ani obviněn.

Do ulic Olomouce se na kontroly vydali i strážníci, jejich pravomoci jsou ale malé. "Náhodně kontrolujeme stánky. Pokud bychom měli nějaké podezření, obrátíme se na Policii ČR. Zatím se tak nestalo, prodejci si dávají pozor," řekl strážník.

Krajský úřad rozváží letáky, které obyvatele upozorní na nebezpečí metylalkoholu. O jejich pořízení rozhodla ve středu bezpečnostní rada kraje. Starostové by měli letáky umístit na veřejně přístupných místech.

Vládním rozhodnutím nesmějí stánkaři a mobilní provozovny od středečního odpoledne prodávat Tuzemák a více než 30procentní tvrdý alkohol až do odvolání.