Výsledek evropských voleb ale pravděpodobně nebude mít výraznější dopad na českou politickou scénu či pozici stran ve vládní koalici. ANO a ČSSD dosáhly v podstatě shodného výsledku, pouze jejich pořadí v cíli se v porovnání se sněmovními volbami obrátilo a lidovci zůstali výrazně za nimi. Výsledky voleb ale zřejmě ovlivnila i velmi nízká účast.

Předseda ANO Andrej Babiš dal zatím pouze najevo, že jeho hnutí bude usilovat o nominaci svého lídra Pavla Teličky na evropského komisaře. Zatím to ale naráželo na nesouhlas lidovců, kteří prosazují stávající europoslankyni Zuzanu Roithovou, i ČSSD, která chce exministra financí Pavla Mertlíka. Výsledný kandidát tak zřejmě vzejde z politických dohod, z nichž premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nevyloučil opozici.

Nejsilnější pravicová strana

TOP 09, která se v eurovolbách vyšvihla před sociální demokraty na druhou příčku, potvrdila pozici nejsilnější pravicové strany. Tento výsledek s ohledem na sílu pravice v českém parlamentu ale patrně nebude moci jinak zužitkovat. Občanští demokraté zůstali na svém a jejich volební výsledek jim potvrdil, že odliv voličské přízně se asi zastavil. ODS ztratila sedm z devíti mandátů, což se ale čekalo už s ohledem na loňské sněmovní volby.

Z parlamentních stran propadlo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Skončilo až za Stranou svobodných občanů, Českou pirátskou stranou a Stranou zelených. Podepsalo se na tom zřejmě i odvolání jedničky jejich kandidátky Kláry Samkové nedlouho před volbami.

Žádná ze stran v letošních evropských volbách nezískala výraznější převahu. Úspěch TOP 09 a KDU-ČSL pomůže v Evropské parlamentu jedné z nejsilnějších frakcí – Evropské lidové straně. Oslabí naopak české zastoupení ve frakci evropských socialistů a také v uskupení konzervativců a reformistů, kam patří ODS. ANO – nováček v Evropském parlamentu – posílí Alianci liberálů a demokratů pro Evropu.

#flash|https://g.denik.cz/1/a8/volby-eu-800x520-09-14-part1.swf|600|390|WNEE#