Vítězní komunisté přenechají místo hejtmana sociálním demokratům a po první dva roky budou mít v devítičlenné radě pět míst. Poté se tento poměr na zbylé dva roky otočí ve prospěch ČSSD.

KSČM a ČSSD se dnes vrátily k jednacímu stolu po zhruba dvoutýdenní pauze, kdy jejich debata o levicové vládě ztroskotala na počtu míst v radě. ČSSD v té době přišla s takzvaným klouzavým mandátem, což ale komunisté nepřijali. Nyní stanovisko přehodnotili s tím, že pět míst a většinu v radě chtějí první dva roky. Na to ČSSD přistoupila a KSČM jí přenechává místo hejtmana. To bude podle všeho patřit současnému hejtmanovi Josefu Novotnému. „Smlouvu uzavřeme asi až v pátek," uvedl lídr komunistů Jaroslav Borka.

Klouzavý mandát

Šéf týmu vyjednávačů ČSSD Jakub Pánik oznámil, že po dnešním jednání je třeba ještě posoudit několik kompromisních návrhů, s nimiž se původně nepočítalo a jsou mimo kompetence vyjednávačů. O jaké body jde nechtěl zatím říci. Prozradil pouze to, že komunisté přijali návrh na klouzavý mandát v krajské radě. Už v úterý Borka i Novotný shodně uvedli, že chtějí sestavit levicovou koalici. Podle nich by bylo nezodpovědné nezužitkovat výsledek voleb, v nichž KSČM obsadila těsně první místo a ČSSD skončila druhá.

Než se dnes zástupci KSČM a ČSSD vrátili k jednání, pokoušela se sociální demokracie postavit menšinovou vládu s podporou pravicových stran. Tu ovšem nezískala. S vlastním návrhem na uspořádání nové krajské vlády naopak přišlo Sdružení TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj. A to vytvořit menšinovou pravostředovou koalici s podporou ČSSD, kde by kromě sdružení byla ODS, Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst a ALTERNATIVA. ČSSD to odmítla s tím, že to neodpovídá výsledku voleb.

V pětačtyřice­tičlenném krajském zastupitelstvu bude KSČM mít 14 lidí, ČSSD získala 13 křesel. Následuje ODS a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, oba subjekty dostaly po pěti mandátech. Sdružení TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj a Alternativa mají po čtyřech mandátech. Karlovarský kraj je posledním v zemi, kde se po říjnových volbách dohodli na krajské vládě.