V katedrále budou přečtena jména obětí heydrichiády a zapáleno bude 294 svící, aby symbolicky připomněly životy těch, kteří byli ve dnech 24. října roku 1942, 26. ledna roku 1943 a 3. února roku 1944 zavražděni v koncentračním táboře Mauthausen. Mše je přístupná veřejnosti a je na ni zván každý, kdo chce vzdát úctu zavražděným a padlým odpůrcům teroru. Bude při ní vystaven i originál Palladia země české.

Pietní akt k uctění památky sester a bratrů padlých během tří domácích odbojů. Tyršův dům, 8.10.2017
Česká obec sokolská si připomněla památku všech sokolských obětí

„Výročí heydrichiády se jistým způsobem dotýká i pražského arcibiskupství, zejména prezidenta tehdejší katolické charity Otto Stanovského. S odbojem i s přípravou atentátu na Reinharda Heydricha je spojena i činnost římskokatolické církve. Víme, že parašutisté Anthropoidu po přistání v okrese Nymburk nalezli první útočiště u římskokatolického faráře," připomněl kardinál Duka.

Tradiční mše symbolicky navazuje na requiem za padlé parašutisty, které mělo být slouženo počínaje červnem 1945 každoročně válečným parašutistou a knězem současně Josefem Pojarem. Tato vznikající tradice ovšem trvala jen do roku 1947. Přerval ji únor 1948 a komunistický režim.

Okupanti popravili několik tisíc osob

Mezi povražděnými byli příbuzní a spolupracovníci členů paraskupin Anthropoid, Out Distance a Silver A. Bez jejich statečnosti a obětavosti by nemohla být úspěšně provedena vojenská akce proti Heydrichovi 27. května 1942. Výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš způsobili nacistickému zločinci, který byl jedním z hlavních architektů holokaustu, smrtelná zranění, jimž podlehl 4. června 1942.

Reinhard Heydrich v ulicích Prahy
Jak proběhl atentát na Heydricha? Nebylo to jako ve filmu

Jako odvetu za atentát okupační správa popravila několik tisíc osob. Srovnány se zemí byly vesnice Lidice a Ležáky a jejich obyvatelé popraveni. Podle historiků je nanejvýš pravděpodobné, že bez zabití Heydricha a tisíců obětovaných životů by se prezidentu Edvardu Benešovi po válce nepodařilo obnovit stát v historických hranicích českých zemí.