Tento týden je podle informací ČTK nejsilnějším co do počtu svědků od doby, kdy kauza začala. „Minulý týden byly podzimní prázdniny a svátek, bylo to také bezprostředně po prohlídkách, takže se prováděla spousta technických úkonů. V tomto týdnu jsme najeli na standardní průběh vyšetřování, provádějí se více než technické úkony výslechy svědků. Avizovali jsme, že chceme udělat výslechy co nejrychleji, což tomu odpovídá," řekl dnes žalobce Šereda. V průměru jsou předvoláni k výpovědi denně tři lidé, přítomni jsou také obhájci obviněných.

Zatímco minulý týden vypovídali podle informací ČTK policisté, tento týden se vyšetřovatelé zaměřili na jména z údajně ovlivňovaných kauz. Mezi prvními vypovídala například bývalá náměstkyně olomouckého primátora Hana Kaštilová Tesařová (ČSSD), která se v minulosti zodpovídala před soudem v případu prodeje městského majetku. Podle serveru Neovlivni cz. chtěli policista Kadlec s obviněným podnikatelem Ivanem Kyselým její řízení manipulovat tak, aby získali informace z magistrátu. „Už jsem vypovídala, byla jsem v pondělí předvolána jako první," řekla dnes Tesařová. Podotkla, že měla pocit zadostiučinění, blíže se však prý k případu vyjadřovat nemůže.

Vypovídal i Major

V roli svědka vypovídal tento týden také současný náměstek primátora Martin Major (ODS), jehož jméno Kyselý s Kadlecem údajně zmiňovali v souvislosti s jeho penězi. „Policisté se nezajímali ani o mé peníze, ani o akvapark. Šlo o ovlivňování kauz ze strany obviněných," řekl dnes Major. Naopak bývalý olomoucký primátor Martin Novotný (ODS) ČTK řekl, že on předvolán zatím nebyl. Novotný podal kvůli kauze trestní oznámení, má totiž podezření, že náměstek olomoucké krajské policie Karel Kadlec dával důvěrné informace o jeho majetku bývalému ministrovi vnitra Ivanu Langerovi a podnikateli Ivanu Kyselému.

Jak dlouho výslechy potrvají, nedokázal žalobce odhadnout. Podle obhájce obviněného hejtmana Rozbořila Petra Konečného to bude zřejmě do poloviny listopadu. Usuzuje tak podle toho, že nahlédnout do spisu budou moci až v této době.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky, ovlivňování některých trestních kauz a úniků informací z trestních spisů. Podle informací ČTK byli policisté Petrůj i jeho nadřízený Kadlec obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Hejtman čelí obvinění z podplácení a podnikatel Kyselý je podezřelý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.