"Až dnes jsem si uvědomil, jak fenomenální úspěch se hnutí povedl. Příští týden mě prezident pověří vyjednáváním o nové vládě," sdělil Babiš. 

"Pan prezident nechá vyjednávání o nové vládě na mně," dodal následně vítěz voleb. "Největší problém tahu na branku jsou koalice. Určitě výhodnější by byl většinový systém. S ODS máme 103 mandátů. Z těch zkušeností, které jsem získal ve vládě, tím lepší. Ale vláda hlavně musí být tým," sdělil Babiš. Opětovně se vymezil proti koalici s KSČM a SPD. S SPD Tomio Okamurou se sejde dnes večer, stejně jako s lidovci. 

Premiér Bohuslav Sobotka.
Konec. Sobotkova vláda už se omezí jen na neodkladné záležitosti

O předčasné vládě Babiš neuvažuje. "Uděláme maximum pro to, aby nějaká strana s námi do té vlády šla. Vyjadřování předsedů stran je nějaké, ale já si to rád vyslechnu za jedním stolem," podotkl také Babiš.

Zeman již dříve avizoval, že dodrží předvolební slib a Babiše pověří sestavením vlády. O jiném jménu by uvažoval jen v případě, že by Babiš předsedou vlády být nechtěl. To by ale prezident považoval za chybu.

Den po parlamentních volbách, 22. října, začala povolební vyjednávání ve Sněmovně v Praze. Faltýnek
Zeman potvrdil, že Babiše jmenuje premiérem. Začala povolební vyjednávání

Zeman před volbami uvedl, že využije maximální třicetidenní lhůtu, kterou mu ústava umožňuje na svolání zasedání Sněmovny. Chce tak získat co nejvíce času na diskusi parlamentních stran a hnutí. Postupně se také chce sejít s vedením všech subjektů, které se dostaly do Poslanecké sněmovny.

Babiš zahájil povolební vyjednávání v neděli schůzkami s KSČM, STAN a ČSSD.