Před přívalem sněhu varují meteorologové. „Počasí na našem území bude ovlivňovat rozsáhlá tlaková níže, jejíž střed se bude přesouvat z Itálie k severovýchodu. Během noci na středu se očekává na většině území Moravy a ve Slezsku od jihu trvalé sněžení, které bude ve středu odpoledne od západu až jihozápadu ustávat. Předpokládáme, že po dobu platnosti výstrahy místy napadne 10 až 15 cm nového sněhu," uvádějí meteorologové na svých stránkách.

Od pátku má sněžit všude

Už od pátku se pak očekává další vydatné sněžení na většině území ČR, místy s tvorbou sněhových jazyků a závějí. Na Moravě a ve Slezsku se přechodně vyskytnou mrznoucí srážky.

Situaci budou nepřetržitě vyhodnocovat především silničáři, aby do ulic vyslali potřebnou techniku. Zvýšenou pozornost budou sněžení věnovat také železničáři a energetici. V případě mokrého sněhu by pod jeho tíhou mohly padat stromy nebo elektrické a telefonní vedení.

Pozor na silnicích

V očekávané chumelenici by měli být ostražití všichni řidiči. Silniční zákon přikazuje za sněžení rozsvícení mlhových světel, stejně jako přizpůsobení jízdy viditelnosti i stavu vozovky. Samozřejmostí jsou pneumatiky se zimním vzorkem a v horách nejlépe s řetězy. Motoristé by měli být ohleduplní i k silničářům. Přímo na silnicích by neměli ztěžovat průjezd jejich techniky. V obcích a městech by měli při parkování dodržovat předepsané metry pro zachování jízdních pruhů.