Žalobci viní Bártu z podplácení, za což mu v případě odsouzení hrozí až šestiletý trest vězení. Jeho bývalý spolustraník Škárka čelí obvinění z přijetí úplatku. Soud mu za to může uložit až tříletý trest. Oba muži vinu popírají.

Bárta se údajně snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a Kristýnu Kočí. Předseda poslanců VV dal podle jejich výpovědí poslankyni Kočí půl milionu korun, ve Škárkově případě šlo o 170.000 korun. Škárka pak podle policie část peněz použil. Počátkem loňského dubna řekl, že od září 2010 dostával měsíčně 55.000 korun za loajalitu. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni.

Bárta od počátku tvrdí, že je nevinen. Svým kolegům prý peníze pouze půjčil. Sněmovna však na konci loňského srpna rozhodla, že jeho i Škárku vydá k trestnímu stíhání. Policejní žádost o vydání Bárty zkritizoval již dříve jeho advokát Oldřich Chudoba. Sněmovna podle něho nerozhodovala na základě úplných a objektivních podkladů. "Od chvíle, kdy jsem byl vydán (sněmovnou k trestnímu stíhání), říkám, že můžu být očištěn pouze u soudu. A těším se k soudu," prohlásil již dříve Bárta.

Také Škárka tvrdí, že se trestného činu nedopustil. "Vzhledem k tomu, že jsem nevinný, tak se toho vůbec nebojím," uvedl po převzetí svého obvinění. Poukázal na to, že policisty sám upozornil na to, že jednu bankovku rozměnil.

Sobotní Mladá fronta Dnes napsala, že někteří politici VV vypovídali na policii proti Bártovi. Deník citoval ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV); do protokolu prý uvedl, že Bárta loni v dubnu vysvětloval straníkům, že si Kočí řekla o šestimilionový úplatek a 500.000 korun byla první splátka.

V souvislosti s případem upozornila média na několik možných nesrovnalostí ze strany policie. Tou nejvýraznější měly být průtahy, což však již dříve odmítl mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej. Kauzou se sice nejprve zabýval odbor daní, bylo to však prý proto, že z původního trestního oznámení nevyplývalo, že by šlo o korupci. Jakmile policisté zjistili, že jde o podezření z podplácení, převzal případ protikorupční odbor.

Na postup policie si stěžuje také dříve utajovaný svědek Tomáš Jánský, který figuruje ve spisu. Kriminalisté podle vyjádření jeho právníka Jaroslava Radila odtajnili bez jeho vědomí jeho osobní informace. Vystavili tak prý jeho klienta s rodinou "nepřípustnému ohrožení".

Média počátkem ledna zveřejnila informace z tajně pořízeného rozhovoru, ve kterém Škárka přiznává, že se proti Bártovi postavil, aby vyvolal puč uvnitř nejmenší vládní strany a napomohl jejímu konci v koalici. Druhým člověkem byl podle Bárty právě Jánský - dlouholetý dodavatel bezpečnostní firmy ABL.

Přehled hlavních událostí týkajících se případu údajné korupce, z níž je obžalován předseda poslanců Věcí veřejných (VV) Vít Bárta a nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (soudní líčení s nimi začne v pondělí 5. března):

4. dubna 2011 - Týdeník Respekt napsal, že má tajně pořízenou nahrávku, na níž poslanec a místopředseda VV Jaroslav Škárka mluví o tom, že dostává od lidí kolem neformálního lídra VV a ministra dopravy Víta Bárty peníze za loajalitu ke straně a za mlčení o jejím financování. Poté, co Respekt informaci zveřejnil, Škárka svá slova označil nejprve za cílenou mystifikaci. Později to odvolal s tím, že v předchozích měsících a týdnech dostával za loajalitu a mlčení o stranických sponzorech desetitisíce korun.

5. dubna 2011 - Mimořádně svolaná rada VV Škárku vyloučila ze strany i poslaneckého klubu.
6. dubna 2011 - Škárka předal státnímu zastupitelství obálku a 170.000 korun, které údajně dostal od Bárty za plnění úkolů ve straně. Na úřad přinesl také dokumenty o zákulisí VV.
- Bárta připustil, že peníze Škárkovi dal, ale byla to prý pouze půjčka, o kterou ho Škárka požádal kvůli svým finančním problémům.
7. dubna 2011 - Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí oznámila, že dostala od Bárty půl milionu korun. I ona peníze odevzdala na státním zastupitelství. Kočí byla ještě týž den vyloučena ze sněmovní frakce VV i ze strany.
- Server iDnes.cz zveřejnil informace z dokumentu, podle něhož Bárta jako majitel bezpečnostní agentury ABL vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc.
8. dubna 2011 - Bárta rezignoval na funkci ministra dopravy. Svůj krok zdůvodnil tím, že nechce zatěžovat akceschopnost vlády a poškozovat VV.
11. dubna 2011 - Policie zahájila trestní řízení v kauze údajného uplácení poslanců VV.
21. dubna 2011 - Prezident přijal Bártovu demisi na funkci ministra dopravy. Novým ministrem se posléze stal Radek Šmerda, jehož počátkem července nahradil Pavel Dobeš (VV).
24. června 2011 - Protikorupční policie požádala sněmovnu o vydání Bárty a Škárky k trestnímu stíhání.
12. července 2011 - Poslanci VV zvolili Bártu předsedou poslaneckého klubu strany.
30. srpna 2011 - Sněmovna Bártu a Škárku vydala k trestnímu stíhání. Jednomyslně jí to doporučil mandátový a imunitní výbor. Pro bylo 177 poslanců, tři proti.
6. září 2011 - Protikorupční policie obvinila Bártu z podplácení a Škárku z přijetí úplatku.
9. ledna 2012 - Policisté navrhli Bártu i Škárku obžalovat.
26. ledna 2012 - Státní zastupitelství obžalobu předalo soudu.
5. března 2012 - Začne soudní líčení s Bártou a Škárkou.