Dnešní teplotní minimum v Klementinu bylo o 0,8 stupně nižší než předchozí extrém, který odolával 147 let. "Nutno podotknout, že k překonání minimálních teplot dochází na této stanici již velmi vzácně, vzhledem k vlivu tepelného ostrova centra Prahy. Naposledy došlo k překonání extrémního minima 1. září 1998," uvedl Tomáš Mejstřík z ČHMÚ.

Na začátku tohoto týdne se prudce ochladilo. Ještě v pondělí dosahovala průměrná teplota v Česku i více než 26 stupňů, v úterý se ale dostala nejvýše na asi 19 stupňů. Místy bylo v úterý podle meteorologů až o 14 stupňů chladněji než v pondělí.

Dnes ráno se objevily mrazy. Na Šumavě na stanici Kvilda-Perla bylo naměřeno minus 3,2 stupně a na stanici Horská Kvilda minus 2,5 stupně. Na obou stanicích tak byla o několik desetin stupně překonána předchozí minima stará dvě až tři desítky let.

Noc na pátek bude podle ČHMÚ zřejmě podobně chladná a zase budou překonána minima z dřívějších let. "Klementinský extrém je však jen 8,9 stupně, proto zde nejspíše překonán nebude," doplnil Mejstřík.