Kalousek, který chce, aby nový lídr sjednocoval pravici, u něj vidí stejný limit jako u sebe. Čerstvý člen TOP 09 byl v minulosti místopředsedou ODS. Také spoluzakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg by si představoval ve funkci někoho jiného. Přesto má podle něj Pospíšil největší šance, že se v neděli ujme vedení strany.

Jiří Pospíšil
Pospíšil chce být předsedou TOP 09, připravil by stranu na blížící se volby

"Má nominaci. A pan Lepš nechce kandidovat očividně toho času. Pan Pospíšil má nejvyšší šance," řekl Schwarzenberg ČTK. Na místostarostu Prahy 11 Jakuba Lepše jako možného kandidáta poukázal během nedávného pražského sněmu TOP 09. Pražská organizace nicméně nominovala Pospíšila, podporu má i z dalších krajů. Podle stranických pravidel kandidáti do vedení strany musejí mít nominaci alespoň jednoho regionu, do volby může být nicméně nominován někdo až přímo na sněmu.

Jednání nejvyššího stranického orgánu se o víkendu v pražském hotelu Don Giovanni zúčastní 181 delegátů. Jde o řádný sněm v dlouho plánovaném termínu. Podle programu v sobotu osloví sněm Kalousek se zprávou předsedy, v plánu jsou také volby náhradníků celostátní revizní komise a volba členů a náhradníků smírčího výboru. Nové vedení zvolí pátý volební sněm v neděli.

Pospíšil věnoval poslední týdny jednání se zástupci TOP 09 v regionech. ČTK řekl, že pokud bude zvolen, chce se soustředit v první řadě na přípravu komunálních a senátních voleb. Za překážku pro vedení TOP 09 nepovažuje svoje angažmá v evropské politice. Je si vědom toho, že TOP 09 v některých krajích nemá příliš silnou základnu, chce pracovat na jejím navyšování a budování strany.

Prezident Miloš Zeman pověřil 31. října na zámku v Lánech Andreje Babiše sestavením vlády.
Povolební postup Babiše a Zemana schvaluje téměř polovina Čechů

Do TOP 09 Pospíšil vstoupil až po říjnových volbách podobě jako jeho bruselský kolega Luděk Niedermayer. S TOP 09 Pospíšil spolupracuje na různých úrovních několik let. Na kandidátce strany se loni dostal do krajského zastupitelstva v Plzeňském kraji a v roce 2014 do Evropského parlamentu.

Nominace na další místa ve vedení TOP 09 mají senátor Tomáš Czernin a Markéta Pekarová Adamová, která z rodinných důvodů odmítla kandidaturu do nejvyšší stranické funkce. Kandidaturu na předsedkyni strany oznámila také bývalá pražská radní Ludmila Štvánová, nemá ale nominaci.

Kalousek stojí v čele TOP 09, kterou se Schwarzenbergem zakládal před osmi lety, poslední dva roky. Strana během posledního volebního období, kdy byla v opozici, přišla o řadu voličů a také ukončila spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). V říjnových volbách jen těsně překonala pětiprocentní hranici a udržela se ve Sněmovně se sedmi mandáty.

Funkci poslance neobhájili první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, místopředseda Leoš Heger, další místopředsedkyně Jitka Chalánková znovu nekandidovala. Mandát naopak obhájily spolu s Kalouskem a Schwarzenbergem místopředsedkyně Pekarová Adamová a Helena Langšádlová.

Na náměstí Václava Havla v Praze byla 6. ledna zahájena výstava "Nemohli jsme mlčet. Lidé Charty 77", kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek. Výstava potrvá do 27. ledna.
Ústav pro studium totalitních režimů: o tři posty usiluje 24 kandidátů