Dohoda byla reakcí na výsledek předčasných červnových voleb, v nichž ČSSD získala 32,2 procenta a ODS 27,7 procenta. Ostatní strany skončily daleko za nimi, třetí komunisté měli 11 procent, lidovci devět a Unie svobody 8,6 procenta.

Premiér Andrej Babiš
Babiš: ANO a ČSSD podepíšou koaliční smlouvu v úterý

Josef Lux a Jan Ruml, tedy šéfové menších středových stran, odmítli utvořit koalici s Milošem Zemanem, ačkoli ten jim nabídl premiérské křeslo. Stejně nesmiřitelně se stavěli k lídrovi ODS Václavu Klausovi. 

Pakt o neútočení

K překvapení většiny občanů se nakonec dohodly ideově protikladné subjekty, které v kampani na sobě nenechaly suchou nit. Vedoucí činitelé ČSSD a ODS podepsali 9. července 1998 smlouvu o neútočení, která podle mnoha politologů odstartovala období klientelismu a trafikaření, během něhož si vládnoucí a opoziční strana rozdělily všechny klíčové funkce ve státě.

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá a premiér Andrej Babiš
Babiš: Pokud se prokáže, že Malá opisovala, měla by asi odstoupit

Smlouva přiznávala právo ČSSD obsadit premiérský post, zatímco ODS získala křesla předsedů sněmovny i Senátu a kontrolních orgánů. Její podstatou byl ovšem bod, podle něhož se opoziční ODS zavázala nevyvolat během čtyř let hlasování o nedůvěře a neuzavírat dohody s třetími subjekty. Oba hlavní protagonisté dohody, tedy Miloš Zeman a Václav Klaus, hájili tento krok jako ukázku schopnosti politicky myslet a využít daných podmínek ku prospěchu celku i vlastních stran. 

Analogie s Babišem

Už za dva dny bude sněmovna hlasovat o důvěře menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD, kterou bude tolerovat KSČM. Ostatní politické strany odmítly vytvořit koalici s trestně stíhaným Andrejem Babišem. Jak tuto situaci vnímá Václav Klaus a co dnes soudí o opoziční smlouvě? „Identická story se udála už v roce 1996, ovšem s jediným rozdílem. Opoziční smlouva číslo jedna mezi ODS a ČSSD byla uzavřena na Hradě za přítomnosti Václava Havla, zatímco opoziční smlouva číslo dvě byla podepsána bez něj. Proto byla spuštěna kanonádová nenávist všech havlistů proti opoziční smlouvě číslo dvě, ač byla ve své logice jen zrcadlem té z roku 1996,“ uvedl Václav Klaus v rozhovoru, který Deník přinese již tuto sobotu.

Kardinál Dominik Duka
Zdanění církevních restitucí? Skandál, řekl kardinál Duka

Podle něj to bylo „řešení voliči rozdané neřešitelné situace“. Bývalý premiér, předseda sněmovny a prezident si myslí, že na opoziční smlouvu je třeba se dívat dnešníma očima. „Současná beznaděj na české politické scéně je varovným mementem, že se politici nebyli schopni domluvit na něčem takovém, jako byla tehdejší opoziční smlouva, a proto tři čtvrtě roku nemáme vládu a jsme svědky všech těch podivných zápletek, které se už dnes jmenují jenom hra o Pocheho. Dnešek tak vysvětluje mimořádné pozitivum tehdejšího řešení,“ soudí o opoziční smlouvě Václav Klaus.