„Strategický pohled na české školství je nutný. Nestačí říct, že potřebujeme kvalitní absolventy technických oborů, ale také najít cestu, jak to udělat. A začít v raném věku," řekl Deníku rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. V Národní radě pro vzdělávání, která se má stát koncepčním mozkem vzdělávací politiky, bude reprezentovat vysoké školy. Do jejího čela se postaví exprezident Václav Klaus. „Mám vážné pochybnosti 
o kvalitě našich škol i o způsobu, jak jsou hodnoceny. Mohu-li přispět k nějaké změně v tomto smyslu, rád to udělám," vzkázal Václav Klaus Deníku z Itálie.

Nečekaný tah

Pro mnohé může být výběr ministra Chládka překvapením, v Klausově rodině se školstvím zabývá především Václav Klaus ml., který vedl gymnázium PORG a je odborným mluvčím ODS pro tuto oblast. O tom, že má radu vést exprezident, nevěděli ani její členové. U končícího ředitele evropské pobočky Microsoftu Jana Mühlfeita to vyvolalo smích: „V poradním orgánu Evropské komise pro školství jsem pracoval pod irskou prezidentkou Mary McAleeseovou, takže na prezidenty jsem zvyklý. Na spolupráci s Václavem Klausem se těším."

Jan Mühlfeit bude v radě reprezentovat praxi, stejně jako Vladimír Dlouhý, Miroslav Toman či Jaroslav Hanák. Pro šéfa Microsoftu je školství srdeční záležitostí. Věnuje se mu dvanáct let, v době finského předsednictví EU působil v poradním sboru finského premiéra. „Školství je vůbec nejdůležitější oblastí, tahle věta by se měla stát mantrou každé české vlády. Přesně to se stalo ve Finsku, Švédsku nebo Jižní Koreji a Číně. Není divu, že to jsou mimořádně konkurenceschopné země. V první čtvrtině nejkvalitnějších žáků v matematice a přírodovědných oborech má Čína 65 procent dětí, Česko dvanáct. To už je důvod k akci," míní Jan Mühlfeit.

Odlišné pohledy

Jiří Kuhn bude v radě zastupovat gymnázia. „Je pozitivní, že v ní nebudou politici, neboť potácení zleva doprava je pro školství nejhorší. Nezastírám ale, že bude obtížné najít shodu, neboť na některé otázky mají i nezpochybnitelní odborníci zcela odlišný pohled. Přesto si myslím, že kdyby tu podobná rada existovala před spuštěním státní maturity, mohlo to celé dopadnout jinak," uvedl šéf Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn.

A co říká na svého předsedu Václava Klause? „Má obrovské zkušenosti. Jen doufám, že nám nebude všechny náměty rovnou házet do koše. To by se rada asi brzy rozpadla," dodává Jiří Kuhn.

Rada moudrých.