Zástupci ČSSD dnes dopoledne o školství s ANO jednali, rozhovory ale podle Valachové ještě budou pokračovat a sociální demokraté na nich téma reformy regionálního školství nadnesou. Valachová požaduje, aby se financování škol stalo součástí vládního programového prohlášení a aby v něm bylo garantováno, že školy peníze dostanou.

Andrej Babiš.
Vláda souhlasí s ČSSD. Je pro náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci

Navržený odklad reformy, se kterým přišel Plaga, Valachová kritizovala. Zástupci školských odborů a učitelských asociací dnes na společné tiskové konferenci s poslankyní upozornili, že reforma je dobře připravena ke spuštění, a pokud se odloží, bude to znamenat pouze její prodražení a další komplikace pro výuku žáků a studentů.

Reforma by měla odstranit rozdíly v nerovném postavení obdobných škol v různých krajích. Školy podle ní mají dostávat peníze podle počtu odučených hodin, ne žáků. Připravila ji už předchozí vláda, Plaga ale navrhl odložit účinnost o rok, takže by školy byly podle nového systému financovány až od kalendářního roku 2020.

Lubomír Metnar.
Facebook až od patnácti, do té doby se souhlasem rodičů. Schválila vláda

Ministerstvo školství tvrdí, že se při dokončování prováděcích předpisů k novele školského zákona ukázalo, že k tomu, aby reforma financování mohla přinést co nejvyšší kvalitativní zlepšení, je třeba původně odhadované náklady pět miliard korun navýšit. Zaplatit bude školám třeba také dělení tříd do menších skupin pro výuku některých předmětů či spravedlivější ohodnocení nepedagogických zaměstnanců. Podle ministerstva ale peníze pro reformu nejsou k dispozici.

O odklad reformy usilovala také ODS. Její poslanci navrhli odklad nového způsobu placení o deset let. Jinak podle nich hrozí nebezpečné tlaky na státní rozpočet. Sněmovna ale dnes návrh občanských demokratů odmítla.

Andrej Babiš.
Čtyři ministerstva pro ČSSD? Velkorysá nabídka, míní Babiš