Přidala seznam zvládnutých nebo nastartovaných úkolů. „V legislativní oblasti všechno trvá dlouho. Exekuční novelu jsme chystali řadu měsíců, ale teprve tento týden prošla ústavněprávním výborem sněmovny. Insolvenční vyhláška půjde do vlády nejpozději v květnu," naznačila složitost proměny českého právního prostředí ministryně. Aby se pod ni mohla podepsat, nechala prověřit desítky insolvenčních správců, přičemž odhalili plno fiktivních provozoven.

Její úřad se pustil i do aktuálního tématu soudně nařízené ochranné léčby. Oslovil 
400 ambulantních psychiatrických ordinací, přičemž mu odpověděly tři, po urgenci dalších sedmnáct. Z jejich odpovědí plyne, že lze při vlastní praxi zvládnout maximálně tři takové pacienty. „Je to špatně bodově ohodnocené, tudíž málo placené a navíc svázané s velkou byrokracií. V tomto směru je nutné změnit zákon," předává Helena Válková převoznické veslo svému nástupci Robertu Pelikánovi.

Přiznala také svou rafinovanost, když autorovi občanského zákona Karlu Eliášovi nabídla, aby vedl tým, který bude monitorovat funkčnost tohoto klíčového kodexu.

Politicky jí pravděpodobně zlomil vaz zákon o státním zastupitelství. „Po zářijovém setkání s poslanci ve Špindlerově Mlýně mi bylo jasné, že na textu jednak není shoda v koalici, jednak naše verze neprojde přes nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Bylo mi ale řečeno, že musím dodržet legislativní plán, a tak jsme pokračovali, i když to bylo odsouzeno k nezdaru," líčí Helena Válková.

Postěžovala si na ČSSD, konkrétně ministra Jiřího Dienstbiera, který – na rozdíl od lidovců – poskytl připomínky k normě pozdě 
a ve velmi stručné podobě. Přes veškeré pochybnosti premiér Sobotka podle ní trvá na tom, aby byl návrh předložen do vlády v dubnu.

Co na to Pelikán?

Obavy má Válková i o osud soudcovské samosprávy 
a vznik Nejvyšší rady soudnictví: „Jsem zvědavá, zda si téma, které jsem po dlouhé době zvedla, můj nástupce osvojí. Je totiž jasné, že ministr se tím vzdá jedné ze svých významných kompetencí směrem k justici."

e přitom přesvědčena, že soudci kladou až přílišný důraz na svou nezávislost, ale o odpovědnosti mluví méně. „Trpěla jsem tím, že soudci jsou až moc nezávislí. Dobré procesní řády, lhůty pro vyřizování bagatelních věcí i zpřísnění trestů za zásadní porušení pravidel by jim měly stanovit mantinely. Uvidíme, jak se povede komisi vedené předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou připravit návrh zákona 
o soudní samosprávě. Mělo by to být ještě letos," těší se Helena Válková, která chce intenzivně pracovat v ústavněprávním sněmovním výboru.