Kvůli setkání s nejznámějším českým vězněm čelila Válková kritice, k níž se v diskuzním pořadu připojil poslanec za KSČM Jiří Dolejš. "Já doufám, že ministři spravedlnosti nemají jen úkol vyfotit se s Kajínkem," poznamenal Dolejš. Válková však popřela, že by se s Kajínkem fotila.

"Já jsem navštívila věznici Rýnovice, protože jsem dostala několik anonymních informací, že tam neprobíhá řádně výkon kázeňských trestů," vysvětlila dnes Válková důvod své cesty. Informace se podle ní nepotvrdily. Současně se prý chtěla přesvědčit, jak je zajištěn dohled nad Kajínkem, který v roce 2000 utekl z věznice v Mírově, poté, co byl v Rýnovicích přesunut do budovy s mírnějším dohledem.

Spontánní rozhovor

"On zrovna odněkud vycházel, tak jsem si řekla, že si s ním popovídám. Bylo to skutečně spontánní," uvedla Válková. Rozhovor ji prý přesvědčil, že Kajínek je "inteligentní odsouzený, se kterým se dá hovořit". Kajínek ministryni prý ujistil, že neuteče, neboť ví, že při dalším útěku by neměl nárok na podmínečné propuštění. "Já to nehodnotím, on to řekl, uvidíme, jaká bude budoucnost," řekla Válková.

"Měla jsem zájem se potkat s panem Kajínkem, abych se informovala, jak vypadá výkon jeho trestu po převozu z věznice na Mírově," řekla v březnu Právu. Válková chce případu Kajínek dál věnovat pozornost i v souvislosti se svou deklarovanou snahou o obnovení důvěry v českou justici. Připustila, že i část jejích kolegů právníků není přesvědčena, že spáchal všechny trestné činy, za které byl odsouzen. "Že bych slyšela vyjádření, že je tam nevinně, to jsem neslyšela," přiblížila ministryně názory právníků, s nimiž se setkává.

Kajínek vinu za vraždy v plzeňských borských serpentinách nikdy nepřiznal. U Ústavního soudu už dvakrát neuspěl s žádostí o obnovu procesu. Ve své nedávno vydané autobiografii tvrdí, že má přislib Válkové, že po vzoru svých předchůdců jeho spis přezkoumá. O útěk z vězení se Kajínek pokusil několikrát. Povedl se mu v roce 2000, kdy uprchl z věznice na Mírově a po měsíčním pobytu na svobodě byl dopaden.