Desetiletí napjatého mlčení skončila. Ministři zahraničí České republiky a Lichtenštejnska Jan Kohout a Aurelie Fricková podepsali v úterý v Praze společné prohlášení a memorandum o budoucí spolupráci. Pro Lednicko–valtický areál a další lichtenštejnské stavby na území Břeclavska tak podle všeho začíná nová éra.

„Bylo hloupé, že se vztahy nenarovnaly už dříve. Je na místě, že se tak stalo. Vnímám to pozitivně, nebyla to normální situace. Proč bychom neměli s Lichtenštejny rozumně komunikovat, když spolu máme takové historické vazby?“ komentoval úterní historický moment starosta Lednice Libor Kabát.

Obě země si dlouhé roky nemohly přijít na jméno kvůli událostem z první poloviny dvacátého století. Už za první republiky postihlo Lichtenštejny v Československu vyvlastnění mnoha tisíc hektarů pozemků za zhruba třetinu tržní ceny. A po druhé světové válce byl veškerý jejich zbývající majetek zkonfiskován podle Benešových dekretů jako německý. Diplomatické styky, které před válkou netrvaly ani celý rok, proto nebyly obnoveny. Až do úterka.

Očekávaný rozvoj turistiky

„Normalizace vztahů napomůže rozvoji turistiky v Lednicko–valtickém areálu i samotné Břeclavi,“ vyjádřil své přesvědčení břeclavský starosta Dymo Piškula. Právě na Břeclavsku totiž zanechaly Lichtenštejnové, kteří tady sedm století žili a hospodařili, nejvíce architektonických i krajinářských skvostů.

Státní zámky ve Valticích a Lednici ani přilehlé salety ovšem nemusí jen těžit z výpůjček z bohatých sbírek Lichtenštejnů. Je totiž možné, že se po letech znovu otevře otázka, komu vlastně patří. To včera v Praze nepřímo potvrdila i ministryně Fricková, když uvedla, že podpis prohlášení a memoranda neznamená konec majetkových nároků lichtenštejnské knížecí rodiny.

„Uvidíme, jak se zachovají, ale zámek určitě nikam neodvezou. Nevím, co by se stalo až tak negativního, pokud by ho dostali zpátky do vlastnictví. Mně osobně by to nevadilo,“ přiblížila svůj názor starostka Valtic, sídelního města mnoha generací Lichtenštejnů, Terezie Lvová.

Dopis o spolupráci

Valtičtí zastupitelé už se mezitím shodli na tom, že se pokusí navázat spolupráci se samosprávou ve Vaduzu, který je hlavním městem knížectví. „Jednali jsme o tom na minulém zastupitelstvu a čekali už jen na podpis memoranda. Zatím jsme nikoho nekontaktovali, zřejmě jim napíšeme dopis. Chceme spolupracovat zejména v oblasti kultury a sportu, ale jen za předpokladu, že zájem bude i na druhé straně. Vnucovat se nebudeme,“ uvedla Lvová.

Z přehnaného tlaku na vracení historického majetku rodu nemá obavy ani lednický starosta. „Žijeme v moderní době, nemyslím si, že narovnání vztahů bude v nejbližší době znamenat zásadní změny. Může se v klidu hovořit a jednat. Pokud vím, Lichtenštejnové nechtějí majetek zpátky za každou cenu, jejich představy se hodně změnily. Nevidím nic, čeho bychom se měli obávat,“ řekl Kabát.