Po tragické explozi, kterou má pravděpodobně na svědomí problémový nájemník, zemřelo celkem šest lidí, mezi nimi tři děti.

Podle informací z místa práce začaly rozebíráním zbytků střechy, nejprve bude nutné odstranit izolační materiál na střeše, který má několik desítek centimetrů.

Podle Mazura se při demolici bude využívat pásové rypadlo a také dva jeřáby. Zbývající panely se budou muset postupně odřezávat a odstraňovat. „Celkovou délku demolice lze odhadnou jen velmi obtížně, protože ji samozřejmě bude ovlivňovat nejen počasí, ale i stav objektu. Počítáme však s tím, že odstraňování zbytků stavby potrvá minimálně dva až tři dny," podotkl Mazur.

Dodal, že nejproblematičtější bude rozebrání stěn a stropů, které navazují na sousední dům číslo 40. „Nikdo navíc neví, jak kvalitně byl tehdy objekt postaven, jaký je jeho stav. Musíme postupovat opatrně tak, abychom při demolici nepoškodili sousední dům, takže musíme uvažovat vždy dva až tři kroky dopředu a domýšlet důsledky," vysvětlil Mazur.

Podle hasičů vybuchl plyn

Také podle statika Josefa Paculy, který dohlíží na odstraňování trosek, se musí postupovat obezřetně. „Je to souvislý dům, takže se to musí odřezávat postupně," uvedl Pacula. Nutné podle něj bude podepřít suterénní stěnu společnou pro oba domy, kterou bude potřeba zpevnit a ukotvit. Lidé ze sousedního domu číslo 40 se tak do svých domovů nebudou moci vrátit ještě minimálně několik dnů.

Dům s šesti byty explodoval v neděli nad ránem. Podle hasičů vybuchl plyn. Podle nyní prověřované verze ho pravděpodobně úmyslně pustil sedmapadesátiletý Antonín Blažek, jeden z obyvatel domu, který měl se sousedy dlouholeté spory a o byt kvůli dluhům přišel. Právě v neděli se měl vystěhovat. Při explozi a následném požáru zemřelo šest lidí, s identifikací některých ostatků musely pomoci analýzy DNA. Oběťmi jsou tři děti, dvě ženy a muž – pravděpodobný viník celé tragédie. Dalších 11 lidí utrpělo zranění, tři stále zůstávají v ostravské fakultní nemocnici. V kritickém stavu je nadále žena s popáleninami na 90 procentech těla a muž, který byl popálen na více než 50 procentech těla.

Tragédie v Česku zvedla obrovskou vlnu solidarity a na kontě veřejné sbírky je už přes deset milionů korun. Objevilo se však zároveň také falešné konto, po podvodníkovi už pátrá policie.